Lukijoilta: Omaishoidon tukea lisättävä

On käsittämätöntä, miten vähän yhteiskunta maksaa omaishoidosta. Tuet jaetaan neljään luokkaan hoidettavan kunnon ja työn vaativuuden/ sitovuuden mukaan.

Alimmat 1–2-luokat lienevät ne yleisimmät ja niistä maksetaan vain 413,45 ja 568,73 euroa/kk. Tuo alin maksuluokka tekee päivässä 13,78 euroa, kun eräässä yksityisessä hoitolaitoksessa hoitopäivä maksaa 124,20 euroa, mikä tekee kuukaudessa 3 726 euroa. Nyt kun monella vanhuksella eläke on vain noin 1 000 euroa/kk ja lain mukaan vanhukselle pitää jäädä ns. lääke- ja vaaterahaa 170 euroa/kk, joutuu yhteiskunta maksamaan tuhansia yksityiselle hoitolaitokselle.

Esimerkissäni lisäksi mummo joutuu maksamaan 575 euroa vuokraa hoitopaikasta, jossa hänellä on yksi huone ja yhteinen wc toisen asukkaan kanssa. Yhteensä hoitopäivämaksut ja vuokra tekevät noin 4 300 euroa/kk. Nyt kun vähennetään mummon eläke vähennettynä lääke- ja vaaterahalla, saadaan yhtälöksi 4 300–830 =3 470 euroa/kk, joka jää yhteiskunnan maksettavaksi. Vertailuna omaishoitajan alin maksuluokka oli siis noin 413 euroa.

Tämä esimerkkini yksityinen hoitolaitos tulee siis noin 3 000 euroa veromaksajille kalliimmaksi joka kuukausi. Jos omaishoidon palkkiot tuplattaisiin, niin vieläkin se olisi huomattavasti halvempi ratkaisu kuin yksityiset hoitokodit. Ei ihme, että monikaan ei halua ryhtyä omaishoitajaksi, sillä ei reilusti alle tuhannen euron tuloilla tahdo pärjätä. Harvalla eläkeläisellä on niin suuri eläke, että se riittäisi kattamaan kulut yksityisessä hoitokodissa. Esimerkkini paikkakunnalla ei ole enää kunnan vanhainkotia, ainoastaan yksityisiä hoitokoteja.

Omaishoidon tuen pitäisi olla mielestäni vähintäänkin kaksinkertainen. Se lisäisi halukkuutta ryhtyä omaishoitajaksi ja näin ei tulisi myöskään pulaa hoitopaikoista, koska vanhusten määrä on voimakkaassa kasvussa.

Ari Lehtimäki

Ilmajoki

Kommentoi