Lukijoilta: Omaishoitajan hätä

Tapahtui lenkillä. Vastaan tuli iäkäs vieras mies. Pysähdyttiin juttelemaan. Hän osoittautui hieman nuoremmaksi. Omaishoitaja 24/7. Puoliso sairastaa Alzheimerin tautia. Lapset kaukana. Ei yön ei päivän lepoa. Vaikea sairaus vaatii jatkuvaa huolehtimista ja hoitoa. Hoitajalla vain pieni iltalenkki ja nopea kaupassakäynti mahdollista.

Mies kertoi itkien väsymyksestään. Voin vain kuunnella. Yritin lohduttaa. Järkyttävää, mutta ei ainoa tuttavapiirissänikään.

Onko todella niin, että tämä vielä hyvinvointiyhteiskunnaksemme mainostettu ei kykene, halua, ei osaa huolehtia kaikista hädänalaisista kansalaisistaan, tässä tapauksessa edes niin, että vanhuksen toivomus päästä edes muutamaksi päiväksi kuukaudessa lepäämään, että jaksaisi jatkaa hoitamistaan. Näitä vanhuksia on paljon. Osassa kuntia heitä on kyetty auttamaan, osassa ei. Miksi?

Vaalit ovat tulossa. Eikö olisi oikeus vaatia, että vaaleissa valitut edustajamme, niin kunnallis- kuin valtiollisissa luottamuselimissä ottaisivat yli puoluerajojen asiakseen hoitaa tämä, yhteiskuntamme rakentajaveteraanien hätäasia kuntoon? Se edellyttäisi lainsäädännän ohella varoja. Ei se olisi mikään mahdoton tehtävä. Tahdosta vaan on kysymys.

Pentti Kallio

Seinäjoki

Kommentoi