Lukijoilta: Omaishoitajille enemmän arvostusta

Kunnallisneuvos Hans Ingvesgård kirjoitti tärkeästä asiasta otsikolla ”Omaishoitajille tukijärjestelmä”.

Minä ja useimmat muutkin suomalaiset ovat ihmetelleet, miksi omaishoitajien tärkeä työ ja toiminnan arvostaminen ovat jääneet valtakunnan päätösvaltaa pitävillä vain juhlapuheisiin.

Omaishoitaja pitää huolta perheenjäsenestään tai muusta läheisestään. Sairaasta, vammautuneesta ja muusta erityisestä syystä hoivaa tarvitsevasta, joka ei selviydy yksinään omatoimisesti.

Suomessa toimii kymmeniätuhansia omaishoitajia. Heistä monet auttavat ja hoivaavat läheisiään 24/7. Eli käytännössä vuorokauden ympäri jokaisena päivänä vuodessa. Monet myös oman ansiotyönsä ja perhetehtäviensä ohella.

Omaishoitajina toimivat niin naiset kuin miehetkin. Yhteiskunta korvaa tehdystä työstä hoitajille rahallisesti erisuuruisia euromääriä. Muutama sata euroa kuukaudessa. Työhön verraten rahan tulo on hyvin pientä veronpidätyksen jälkeen. Moni tekee tällaista hoivatyötä myös aivan ilmaiseksi.

Maksettavat euromäärät vaihtelevat eri kunnissa. Korvauksiin pitäisikin päättää valtakunnallinen tasa-arvo. Olisi kaikille paras, että omaishoitajilla olisi ainakin osapuilleen sama palkka samanlaisesta työstä.

Monien asiantuntijoiden taholta on laskettu, että valtio ja kunnat säästävät omaishoitajien toiminnan tuloksena vuodessa useita tuhansia miljoonia. Näin, jos vertaa omaishoitajien tekemää palvelua yhteiskunnallisten hoitolaitosten kustannuksiin.

Äskettäin joku tutkija esitti omaishoitajien säästävän vuodessa yhteiskunnan kuluja jopa 3–4 miljardia, elikkä 3 000–4 000 miljoonaa euroa!

Ministerit ja kansaedustajat ym. pienemmät päättäjät ovat juhlapuheissaan jo vuosia luvanneet, että omaishoitajien tekemää auttamistyötä aletaan arvostaa myös rahallisia korvauksia lisäämällä.

Juhlapuheet ovat kuitenkin arjessa unohdettu, ja omaishoitajat jatkavat kansantaloudenkin kannalta hyvin arvostettavaa työtä lähes talkooperiaatteella.

Nyt on mm. Suomen valtiontalous huonontunut monistakin eri aiheuttajista. Näistä mainittakoon korona, EU:lle maksettavat ylimääräiset miljardit ja pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden passaamiseen jne.

Eikö oman maan rakentajien ja kansalaisten pitäisi olla aina etusijalla?

Esimerkiksi omaishoitajillekin nykyisin maksettavia minikorvauksia on joiltakin tahoilta vihjattu jopa alennettavaksi. Tällaiset vihjaukset ovat vastuuttomia! Omaishoitajille suoraan maksettavia palkkioita pitäisi huomattavasti korottaa. Lisäksi tukijärjestelmiä parantaa, kuten Hans Ingvesgård esitti.

Mitähän tapahtuisikaan, jos omaishoitajat lopettaisivat toimintansa?

Tapahtuisi niin, että valtion ja kuntienkin talous heikkenisi entistä enemmän!

Omaishoitajien valtakunnallisena etujärjestönä toimii Suomen Omaishoitajaliitto. Liitossa toimii noin 70 paikallisyhdistystä. Näistä pohjalaismaakunnissa toimivat ainakin: Kuusiokuntien- ja Järviseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry., Länsi-Suomen, Pietarsaaren, Kokkalan seudun, Vaasan seudun, Lakeuden, Kauhajoen, Isojoen ja Keski-Pohjanmaan yhdistykset.

Pentti Hautala

Töysä

Kommentoi