Lukijoilta: Omituiset olympialaiset 60 v. sitten, osa 2.

Erikoiset, ellei sitten omituiset olympialaiset käytiin Roomassa 1960. Vasta kisojen päätöspäivä toi Suomelle kaivatun olympiakullan: Eugen Ekman (Vasa IS) vähän yllättäen ”ratsasti” hevosella kultaa. Viimeisenä kisapäivänä saimme kuulla Maamme-laulun.

Se kulta tuli todelliseen urheiluperheeseen.

Eugenin vaimo Marja oli huippuvoimistelija kuuluen Sappisen monipuoliseen voimisteluperheeseen (Simo, Heikki ja Tuovi). Perheen lapsista tyttö menestyi uinnissa, pojista Jan hyppäsi seivästä 500 cm ja Kaj otteli 7931 pistettä.

1920 Antwerpenin kisoissa oli mukana 29 valtiota. Kaukana Melbournessa oli lukema jo 68 ja nyt palattiin jälleen Eurooppaan, Italiaan ja maita oli 84.

Eteläpohjalaista ja ”eteläpohjalaisuutta” löytyy Suomen joukkueesta. Eugenin mestaruuden lisäksi hopea ja kaksi muuta mitali oli saalis.

Hopeaa tasatuloksella voittajan kanssa ampui vaasalaissyntyinen Pentti Linnosvuo.

Soutuperinteitä jatkoivat ”hitaat hämäläiset” ottamalla pronssia tiukassa kisassa, jopa kullasta taistellen.

Komea pronssi tuli Eeles Landströmin toimesta seiväshypyssä. Alavuden vahva vaikuttaja Veli Lumiala oli hoitanut Eeleksen Alavuden seuraan, jossa ylittyi 1957 AU:n nimissä 440 sen ajan terässeipäällä.

Ilmajoen Jussi Rintamäki oli juossut ratakierroksen aikaan 49,5 vuonna 1957. Nyt hän turkulaisena vetäisi aidatun ratakierroksen loppukilpailussa sijalle viisi.

Vielä katseet 10-otteluun jossa Kauhajoella syntynyt Seppo Suutari otteli satakuntalaisena sijalle 12.

Painipuolella ”aidot” pohjalaiset tekivät hyvää jälkeä, vaikka mitalit karkasivatkin. Matti Laakso, Ilmajoen mies paini pisteille sarjassa 73 kg. Vielä yhtä sijaa korkeammalle vapaapaini Nurmon Tauno Jaskari.

Ilpo Kaukoranta

Kristiinankaupunki

Kommentoi