Lukijoilta: Onko aika siirtää katseet taas tulevaisuuteen?

Olen ajatellut aloittaa ”pysäytetään mannerlaattojen liikkeet” -teemaisen perjantai-istumalakon. Perjantaisin keski-ikäiset voivat istuskella, vaikka itse kyhäämiensä kylttien kanssa, joissa vaaditaan ihmiskuntaa tekemään radikaaleja ratkaisuja, mannerlaattojen pysäyttämiseksi. Ainakin on vaadittava ihmisten muuttamista pois mannerlaattojen rajapinnoilta.

Miksikö ryhdyn tällaiseen? Tietenkin, koska olen huolissani ihmiskunnan tulevaisuudesta. Mannerlaattojen liikkeet aiheuttavat tulivuorten purkauksia, maanjäristyksiä, maanvyöryjä sekä kunnolla kohdalle osuessaan, mittavan ydintalven. Myös moninaiset traumat tulirenkaalla asuvilla ja siitä johtuvien masennuslääkkeiden vaikutukset on jotenkin kompensoitava. Tässä Suomella ja Pohjoismailla on käsittämättömän hyvä paikka tehdä erilaisia innovaatioita, joilla mannerlaattojen liikkeet pysäytetään.

Meillä suomalaisilla taas on loistava paikka globaalissa maailmassa ottaa kantaaksemme tämäkin ongelma, koska asumme keskellä Euraasian laattaa, joten kuvailemani tapahtumat meillä ydintalvea lukuun ottamatta ovat lähes olemattomia.

Voisimme kuitenkin antaa ainakin huomattavia summia erilaisille järjestöille, että ne huolehtisivat meidän puolestamme tästä ongelmasta. Meidän suomalaisten olisi myös hyvä lopettaa kaikenlainen porailu ja kaivelu, ettei mannerlaattojen tasapaino ainakaan meidän toimestamme järky. Mielellään betonimyllytkin olisi syytä saada pyörimään ainakin viroon tai vielä kauemmaksi. Huono idea ei olisi erilaisten tärylätkien ja jyrienkin kieltäminen, ja tahtimarssista olisi luovuttava.

Meidän on siis vaadittava Yellowstonen tulppaamista ja Vesuviuksen tragedioiden poistamista historian lehdiltä, koska menneisyydessä tapahtuneet eivät liity mitenkään nykypäivään. Pysäytetään yhdessä mannerlaattojen liikkeet ja pidetään maapallosta huolta tulevia sukupolvia ajatellen.

Niin uskomatonta kuin se on, mannerlaattojen liikkeiden seurauksena meillä on Himalajan vuoristo ja vaikkapa Islanti. Muistakaa kuunnella tieteilijöitä ja löytäkää huumoria sieltä, missä sitä ei ole.

Tero Jaskari

Merikaarto, Vaasa

Kommentoi