Lukijoilta: Onko ihminen oman onnensa seppä?

Olen aina uskonut itseeni, en tyhjiin lupauksiin. Ja onneen luottaminen on harhaa ja hyväuskoisuus panee monta kertaa ihmisen koetukselle, mutta näistä kaikista vastenkäymisistä pitäisi ottaa opiksi.

On monia uskomuksia ja aatteita. Ihminen voi olla mitä mieltä haluaa, kun se ei aiheuta muille pahaa. Toisella ihmisellä ei ole oikeutta puuttua siihen.

Sanotaan, että jokainen ihminen kuormansa kantaa, mitä on lastannut.

Jokainen ihminen on oma yksilönsä, niin hyveineen kuin paheineenkin. Rehdin suoraluonteisen ihmisen tulee tietämään tutustumalla, mutta paljon on ihmisiä, joista ei koskaan saa selvää. He ovat ottamatta koskaan kantaa asioihin. Mieleeni on jäänyt vanha mies, joka sanoi asian kuultuaan aina ”sillä viisiin”. He ovat ihmisiä, jotka eivät halua sekaantua sotkuihin.

Nyt eletään aikoja, että ihmiset ovat epävarmoja monessa suhteessa. Nuoret ovat pitemmän aikaa olleet varovaisia ja siihen on ollut syytäkin. Jo 40 vuotta on menty samaan suuntaan. Alettiin rakentaa kaupunkeja maaseudun kustannuksella ja maaseutu lähti mukaan eikä ymmärtänyt, mikä on ollut seuraus eikä tunnu ymmärtävän vieläkään. Eivätkä kaupunkilaiset ole sen paremmassa asemassa, vaikka syövätkin jo sirkkoja. Nälkä tulee, vaikka maaseutu rappeutuu ja tiet sen mukana.

Voisi kysyä herroilta, jotka ovat tänä aikana Suomea hallinneet. Ovatko nyt tyytyväisiä saamaansa tulokseen? Tämä on aika kausi, jota voisi Suomessa tutkia. Tässä on mietteitäni kokonaisuudesta. Annetaanko vain mennä ja sanotaan, oli huonoa onnea.

Risto Järvimäki

Kauhajoki

Kommentoi