Lukijoilta: Onko laillista suunnitella hengenvaarallisen viruksen tahallista levittämistä?

Kun kirjoitan tätä, on äitienpäivä ja rankkasateesta huolimatta hyvä päivä, koska covid-19-tilasto kertoo että menneen vuorokauden aikana on rekisteröity Suomessa vain 33 uutta tartuntaa ja valitettavasti kaksi kuolemaa. Hallitus, terveysviranomaiset, lääkärit ja kaikki hoitoalan työntekijät ovat tehneet erinomaisen hyvää työtä.

On surullista, että kaikesta huolimatta 267 ihmistä on tätä kirjoitettaessa menehtynyt. On suorastaan hämmästyttävää, että Ruotsissa on kuollut samassa ajassa 3 225 ihmistä.

Ruotsin kansanterveysvirasto osoittaa sormella kohti yksityisiä hoivakoteja, joissa todella on kuollut viisikymmentä prosenttia, kotihoidossa olleita on neljännesosa kuolleista. Yhdeksänkymmentä prosenttia kaikista kuolleista oli iältään yli 70-vuotiaita. Kuitenkin jää 322 alle 70-vuotiasta, jotka ovat kokeneet ennenaikaisen kuoleman, ehkä sen takia, että mainitun viraston strategia on todistaa, että kun tarpeeksi monta kärsiit taudin, syntyy ”laumaimmunniteettia”.

Muutamat tahot, esimerkiksi ylilääkäri Tuija Leino (THL), iloitsee, että kun rajoituksia höllennetään, meilläkin saadaan lisää tartuntoja. Enemmän tartuntoja tietää lisää kuolleita.

Suomen perustuslaki sanoo: ”Ketään ei saa tuomita kuolemaan”. Minun logiikkani on, että jos virasto tai virkailija haluaa toteuttaa strategiaa, joka vääjäämättä johtaa monen henkilön kuolemaan, niin rikos on tapahtunut. Mielestäni ei kelpaa sanoa, että ”sehän on vain muutama promille kaikista kuolemista”.

Ei edes potilaan korkea ikä muuta sitä, että elämä on pyhä. Jos esimerkiksi muodostuu käsitys, että yli 95 vuotta vanhoja ei tarvitse hoitaa, niin sen ikäisille pitäisi minun mielestäni myös sallia eutanasiaa.

On selvää minullekin, ettei nykyisiä rajoituksia voida ylläpitää ”ikuisesti”. Mutta nyt tiedämme enemmän covid-19-sairaudesta. Esimerkiksi tiedämme, että kunnon hengityssuoja suojaa tartunnalta molemmin puolin.

Esimerkiksi Tsekissä, joka on Ruotsin kanssa asukasmäärältään yhtä suuri, on todettu 7 900 tartuntaa ja 258 kuolemaa. Ruosin vastaavat luvut 26 000 ja 3 200. Tsekissä maskin käyttö on pakollinen, sakon uhalla. Saksassa maskin käyttö on myös pakollinen julkisilla paikoilla ja joukkoliikenteessä, samoin Sveitsissä.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila ei oikein ole jaksanut myöntää sitä, minkä koko Suomi tietää, eli maskeja ei ole suositeltu, koska niitä ei ollut maassa.

Nyt on minusta ollut riittävä aika saada maskien saatavuus kuntoon ja nyt on oikea hetki tehdä ne pakollisiksi julkisissa paikoissa, joukkolikenteessä ja ruokakaupoissa.

Minusta on turha missään kysymyksessä etsiä syntipukkeja, paitsi jos rikosta epäillään. Kukaan koko maailmassa ei vieläkään tänä päivänä tiedä riittävästi koronaviruksesta.

Uhkaa olla niin, että taudin kärsiminen ei takaa immuniteettia. Vaikka käynnissä on 90 projektiä, tavoittena kehittää rokote, voi kestää vuosia ennen kuin covid-19 on pois meidän ongelmalistaltamme. Toisaalta on mahdollista että rokote syntyy nopeasti.

Ruotsin sosiaali- ja terveysministeri on pyytänyt kansalta anteeksi sitä, että niin paljon vanhuksia on kuollut Ruotsista. Toivottavasti sellaista tarvetta ei synny Suomessa.

Tsekki on osoittanut että hengitysmaskin avulla voidaan pitää hoitokustannukset alhaalla ja ihmiset elossa.

Daniel Paro

Koivulahti, Mustasaari

Kommentoi