Lukijoilta: Onko Mustasaarella varaa kyläpolitikointiin?

Sunnuntai-iltana pidettiin Koivulahden alueella kokous, jossa keskusteltiin sivistyslautakunnan keskiviikon kokouksen esityslistalla olevasta asiasta; päiväkotiverkostosta.

Tuon kokouksen jälkeen on mediassa taivasteltu sitä, miksi sivistyslautakunnasta ei ollut vaivautunut paikalle kukaan kuuntelemaan kyläläisiä. Lautakunnan jäsenenä voin vain todeta, että minulle asti ei ole kutsua tullut. En kyllä ole tästä kovinkaan ihmeissäni, olemme nimittäin jälleen sellaisen keskustelun keskellä, jolloin vain yhden kieliryhmän asialla on väliä.

Täydellisesti toimivassa organisaatiossa kunnanvaltuustoon ja lautakuntiin valitut henkilöt toimivat koko kunnan parasta ajatellen. Mustasaaressa meillä on ihan oma tapa toimia.

Päiväkotikeskustelussa meidän pitäisi oikeasti puhua siitä, minkälainen verkosto on koko kunnan näkökulmasta paras mahdollinen; sisältäen sekä taloudellisen, mutta myös kestävän, pedagogisesti toimivan ja oikeudenmukaisen järjestelmän.

Tämän hetken julkinen keskustelu ei mielestäni sisällä oikeastaan mitään näistä. Kunhan oman kylän ruotsinkielinen päiväkoti säilyy, ei muulla ole oikeastaan mitään väliä.

Sain itse viime vuonna pienimuotoisen väännön jälkeen lautakunnassa läpi sen, että tehtyihin selvityksiin kirjattiin myös suomenkielisten päiväkoti-ikäisten lasten ja tarvittavien ryhmien määrä. Ennen viime vuonna käytyjä keskusteluja ei kukaan ottanut kovinkaan todesta esiin sitä faktaa, että suomenkielisillä voisi olla toimintaa myös kylissä.

Koivulahden alue on yksi niistä paikoista, joilla suomenkielisten määrä kasvaa jatkuvasti ja voisimme vaikka heti perustaa alueelle useamman ryhmän helpottamaan suomenkielisten paikkoja Sepänkylässä ja Tuovilassa. Suomenkieliset lapset käyvät päiväkotia täyteen ahdetuissa, kustannuksiltaan tehokkaissa ryhmissä. Monissa paikoissa jännitetään, ettei vain ilmoittautuisi lisää lapsia, sillä vapaita paikkoja ei vain yksinkertaisesti ole. Samalla meillä on kunnassa päiväkoteja, joissa pyöritetään yhden lapsiryhmän vajaita ryhmiä. Tämä ei vain ole millään mittarilla mitattuna järkevää eikä todellakaan oikeudenmukaista. Varsinkin tässä taloudellisessa tilanteessa, jossa me sivistyslautakunnassa joudumme miettimään lähes miljoonan euron leikkauksia ensi vuoden budjetista lasten ja nuorten varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa.

Itse toivon todellakin sitä, että me voisimme Mustasaaressa aidosti ajaa kukin koko kuntamme asiaa, meidän yhteisiä asioitamme. Meillä ei vain ole yksinkertaisesti varaa toteuttaa pelkkää kyläpolitiikkaa tai kielipolitiikkaa.

Karina Björninen

MSK

Mustasaaari

Kommentoi