Lukijoilta: Onko Vaasalla varaa investointiin?

Vaasan valtuuston ylimääräisessä kokouksessa maanantaina 26.7 on tarkoitus tehdä lopullinen päätös Wasa Stationin toteutuksesta. Valmistuessaan se täyttäisi Vaasan kaupungin pitkäaikaisen toiveen omasta musiikkitalosta, kongressikeskuksesta ja palloiluhallista.

Hanke on hyvä, mutta onko Vaasan kaupungilla varaa näin suureen investointiin tällä hetkellä?

Hankkeen alkuvaiheessa kaupungille suunniteltu osuus investoinnista oli noin 30 miljoonaa euroa. Vuosien varrella kaupungin vastuu hankkeesta on askel askeleelta paisunut. Tämänhetkisten tietojen mukaan kaupungin osuus on jo noin 52 miljoonaa euroa tuosta yhteensä noin 200 miljoonan euron kokonaisuudesta. Lisäksi on huomioitava vuosittaiset noin kahden miljoonan euron käyttökustannukset.

Jos palloiluhalli rakennettaisiin itsenäisenä kokonaisuutena, olisi sen kustannusarvio noin neljä miljoonaa euroa. Näin ollen musiikki- ja kongressitalon hinnaksi saadaan 48 miljoonaa euroa (52 milj. € - 4 milj. €).

Olisi selvittämisen arvoista, maksaisiko musiikki- ja kongressitalon rakentaminen omana itsenäisenä kokonaisuutena erillään nykyisestä Wasa Stationista myös 48 miljoonaa euroa vai olisiko hinta halvempi?

On myös huomattava, että lopulliset todelliset Wasa Stationin investointikustannukset kaupungille maksavat noin 60 miljoonaa euroa, kun niihin sisällytetään tarvittava kunnallistekniikka ja pysäköintipaikat.

Nykytilanteessa onkin syytä pohtia, saammeko riittävästi vastinetta 60 miljoonan euron investoinnille, joka aiheuttaa kahden miljoonan euron vuotuiset käyttökustannukset? Ja onko kaupungin nykyvastuut aivan liian painavat suhteessa siihen, mihin hankkeen alkuvaiheessa laskettiin voitavan sitoutua?

Vaasan kaupungin vuosittainen investointibudjetti liikkuu 30–40 miljoonassa eurossa eli olemme nyt investoimassa yhdellä kertaa yhteen hankkeeseen lähes kahden vuoden investointirahat. Tiedetään, että viime vuosina kaupungissa on säästetty ja leikattu ankaralla ja kovalla kädellä aina päivähoidosta vanhustenhoitoon ja myös henkilökunta on ollut lomautettuna.

Säästökohteita etsittäessä on jokainen kivi käännetty jopa muutaman kymmenen tuhannen euron säästön aikaansaamiseksi. Tästä yhtenä räikeimmistä esimerkeistä on ikäihmisten kuntosalin lakkauttaminen Palosaarella.

On varsin erikoista, jos nyt äskettäin toteutettu tiukka säästökuuri unohdetaan täysin Wasa Stationin lopullisesta toteutuksesta päätettäessä.

Tomi Kaunismäki (kd.)

kaupunginvaltuutettu

Vaasa

Kommentoi