Lukijoilta: Opiskelijahaalarit eivät ole viruksen symboli

Vappu lähestyy kovaa vauhtia, mikä tarkoittaa korkeakouluopiskelijoiden lukuvuoden päättymistä.

Ylioppilaskunnassa moni pääsee kokemaan ensimmäisen opiskelijavappunsa nyt. Piirissämme toimivat järjestöt ovat kovalla työllä järjestämässä etävapputapahtumia, joissa kokoonnutaan viranomaisten ohjeita noudattaen pienissä ryhmissä kotioloihin nauttimaan tunnelmasta.

Olemme ohjeistaneet välttämään ylimääräisiä kohtaamisia ja noudattamaan paikallisia rajoituksia. Näin vältämme tartuntojen riskiä ja tiedän, että valtaosa opiskelijoista on toiminut tähänkin asti erittäin vastuullisesti.

Vaikka täysin koronaton opiskelijavappu vaatii meiltä kaikilta äärimmäistä varovaisuutta, uskon että me pystymme siihen vielä viimeisen kerran.

Viimeinen vuosi on ollut poikkeuksellisen rankka, ja koronaviruspandemia on iskenyt erityisen vahvasti opiskelijoihin. Opiskelijoiden toimeentulossa on myös normaalitilanteessa paljon ongelmia, mutta hyvin moni lähettää taas tänä keväänä kymmeniä, ellei jopa satoja työhakemuksia tuloksetta.

Opiskelijoiden uupumus on lisääntynyt ja mielenterveys on tilastollisesti heikentynyt jo vuosikymmenen ajan, mutta tällä hetkellä se on hälyttävällä tasolla. Jo vuonna 2016 joka viides opiskelija ei kokenut kuuluvansa mihinkään ryhmään omassa korkeakoulussaan, nyt hajottava yksinäisyyden tunne on monelle vähintään yhtä arkinen asia kuin toisen ihmisen kohtaaminen.

Viime syksynä lähdettiin rakentamaan uusille opiskelijoille turvallista syksyä uudessa kaupungissa ja uudessa elämänvaiheessa. Lähes viruksettoman kesän jälkeen optimismia oli ilmassa, kunnes Vaasassa virus alkoi tarttua nimenomaan opiskelijoiden keskuudessa. Sen jälkeen niin suomalaiset opiskelijat kuin vaihto-opiskelijatkin ovat toimineet valtakunnallisina syntipukkeina tilanteessa.

Kun mediassa yhä uutisoidaan yksittäisten opiskelijoiden epävirallisista, poliisiakin työllistäneistä kokoontumisista, ei keskustelussa päästä eteenpäin. Opiskelijat eivät ole päässeet kampukselle yli vuoteen, ravintolat ja kahvilat ovat olleet suljettuna ja viimeinen hauska iltakin oli pieni ikuisuus sitten. Tämä on tuntunut epäreilulta ja turhauttavalta kaikista niistä opiskelijoista, jotka ovat toimineet vastuullisesti ja kaikista ponnistuksistaan huolimatta eivät voi hyvin.

Vaasassa joka viides vastaantuleva on korkeakouluopiskelija, ja me tuomme tähän kaupunkiin elinvoimaa, osaamista ja tunnelmaa.

Jos siis satut bongaamaan katukuvassa haalareita ja ylioppilaslakkeja huhtikuun loppupuolella, älä leimaa, syyttele tai huolestu vaan pidä turvaväli ja piristä hymyllä – näin sen kuuluukin olla.

Elmo Nikula

Vaasan yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja

Kommentoi