Lukijoilta: Opiskelu ja kaksikielisyys

Minun eli nuorten ikäpolvelle Vaasa nähdään vain välietappina siinä missä Helsinki, Turku ja Tampere paistattelevat nuorille trendikkäinä kaupunkeina. Vaasa on näiden rinnalla ainoastaan kaupunki, johon muutetaan pariksi vuodeksi opiskelemaan.

Vaasalla on paljon mahdollisuuksia, niitä täytyisi vain osata käyttää oikein. Miltä kuulostaisi, jos Vaasa teroittaisi viestintää niin, että myös Vaasassa olisi trendikästä opiskella?

Vaasa mielletään usein ulkopaikkakuntalaisten keskuudessa täysin ruotsinkieliseksi paikkakunnaksi. Mielikuva on varmasti ihan aiheellinen. On siis aivan perusteltua kysyä; Onko kaksikielisyyden konkreettisista hyödyistä todella nähtävillä mitään tulosta muutakin kuin RKP:n enemmistö kaupunginvaltuustossa.

Nuoret ovat tulleet opiskelemaan Vaasaan muualta päin Suomea ja valmistuneet. Miksi tulevaisuutta ei jäädä valmistumisen jälkeen rakentamaan Vaasaan? Voiko kaksikielisyys vaikuttaa asuinkaupungin valintaan niin vahvasti?

On sääli, jos Vaasa nähdään segmentoituneena pelkästään jommankumman kotimaisen kielen kaupunkina ja täten tällä karkottaa potentiaalisia opiskelijoita muihin maakuntien korkeakouluihin.

Oikeanlaisella ja kohdennetulla markkinoilla Vaasa voisi parhaimmillaan luoda hyvät eväät nuorelle, jolla on koko elämä edessä. Elinehtona on tietenkin työ ja mitä tulee työllistymisen suhteen, on hyvä muistaa, että Vaasasta löytyy isoja työllistäjiä, joilla varmasti olisi kysyntää nuorelle, juuri valmistuneelle alansa osaajalle.

Kun Suomen opiskelukaupunkeja rupeaa asettamaan suuruusjärjestykseen, Vaasa on Suomen kaupunkeihin väkilukuun suhtautettuna yksi suurimmista; joka neljäs kadulla vastaan tuleva on opiskelija. Tämä käy ilmi Vaasan kaupungin nettisivuilta.

Vaikka Vaasan monet korkeakoulut tarjoilevat jo nyt monipuolisesti eri tutkintoja ja aloja, tulisi valinnanvaraa silti lisätä. Esimerkkinä mainitsen, että Vaasassa ei voi opiskella oikeustradenomiksi vaan se vaatisi muuttoa Ouluun tai Lahteen.

Valitettava tosiasia on se, että kaikille valmistuneille ei ole tarjolla oikeanlaisia töitä Vaasassa.

Mielestäni kaupungista pois muutto voidaan nähdä myös positiivisena asiana, ei aina negatiivisena. Se, että ihminen muuttaa työn perässä kaupungista toiseen on asia, johon voi rohkeasti kannustaa.

Kun yritykset pystyvät rekrytoimaan uusia työntekijöitä, se tuottaa meille kaikille hyvinvointia.

Aatu Puisto

Vaasan kokoomusnuorten varapuheenjohtaja

Kommentoi