Lukijoilta: Oppi koronasta on unohtunut

Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen johtaja Mika Salminen totesi televisiossa, että Suomessa ollaan jo neljännessä korona-aallossa. Hän kertoi, että tartuntaluvut ovat lähteneet taas roimasti lisääntymään. Lauantaina päästiin lukuun 570.

Parisen viikkoa sitten tartunnat olivat jo reilusti alle sadan. Tartuntamäärät ovat nousseet rajoituksia vähennettäessä, vaikka rokotuksetkin ovat lisääntyneet.

Suomen johtavat terveysviranomaiset, hallitus ja ennen kaikkea me suomalaiset olemme viime kuukausina torjuneet jo kolme koronavirusaaltoa onnistuneesti. Kuolleita ja sairastuneita on ollut muihin maihin verrattaessa vähän.

Itsekuri ja suojelutahto on ollut esimerkillistä vain aika-ajoin Suomessa. Nytkin pitää ihmetellä, mihin kolmen edellisen aallon opetukset ja karttuneet kokemukset ovat kadonneet.

Päättäjien ja kansalaisten olisi pitänyt paremmin ottaa opiksi ainakin siitä, että aina rajoituksia liikaa lopetettaessa ovat tartunnat aina roimasti lisääntyneet.

Kun tautitilanne on saatu rajoituksin ja suosituksin hyväksi, niin tulokset on päätöksillä ja varomattomalla käytöksellä mitätöity. Näin on toimittu siitäkin huolimatta, että tiedostetaan taudin riehuvan myös naapurimaissamme ja muulla maailmassa lisääntyvällä teholla.

Viime päivinä ovat koronatartunnat lisääntyneet taas Suomessakin huolestuttavasti. Tämä ei ole yllätys, koska ihmisiä matkailee ulkomailla sekä tungeksii kilpailuissa, konserteissa, ravintoloissa, juhlissa, huvipuistoissa ja ostoskeskuksissa.

Ja mitä tekevät suomalaiset terveysviranomaiset ja hallitus? He pähkäilevät hulvatonta menoa ja neljännen tautiaallon kehittymistä.

Koronan koettelemuksia selvitellessä on mielenkiintoista tarkkailla monia asioita. Esimerkiksi sitä, että opitaanko koronasta mitään pysyvästi? Huomataanko, että lentoliikennettä ja muuta kerskakulutusta karsitaan pysyvästi?

Nykytekniikalla voitaisiin mm. useimmat kokouslennot jättää pois ja neuvotella etänä. Myös useimmat lomalennot on karsittavissa. Muistetaanko tulevaisuudessa, että kotimaassakin on mukava matkailla ja lomailla.

Kolme jo kärsittyä korona-aaltoa ei ainakaan ole muuttanut kansalaisia pysyvästi, kokoontumisissa ja juhlinnassa. Päinvastoin! Ulkomaillekin matkustamista himoitaan jo aivan yli-innokkaasti. Matkoja on toteutettukin jo, ja sairastuttu ja tartutettu tautia kotomaassa pysyneillekin.

Kaikki varotoimet ovat unohtuneet aina tautiaaltojen hiipuessa, Suomen hallitusta myöten!

Toivottavasti rokotetaan pikavauhtia kaikki koululaiset ja opiskelijat, ettei etäopiskelua enää tarvittaisi. Ja ulkomaille matkustaville monikertainen haittavero!

Pentti Hautala

Töysä

Kommentoi