Lukijoilta: Ovatko kansankirkkomme ovet auki vai kiinni ?

Missä jamassa onkaan meidän evankelisluterilainen kansankirkkomme? Rapautuuko kirkkoinstituutiomme sen alkuperäisestä sanomasta samaa vauhtia kuin Suomi itsenäisenä valtiona aina siitä päivästä, kun meidät vietiin kyseenalaisin keinoin Euroopan unioniin?

Itse lähdin valintani jälkeen suurella innolla ja suurin odotuksin mukaan Vaasassa kirkollisiin luottamustoimiin, vaikka moni varoitti, ettei kaikki mikä kiiltää ole kultaa kirkossakaan. Kun kirkon pitäisi näyttää tietä pimeydessä haparoivalle maailmalle, niin se ei pysty sitä tekemään, vaan se horjuu päättämättömänä ja neuvottomana kuin tuuliviiri eksyneitten edessä.

Ensiksikin olisin odottanut seurakunnaltani avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Pieni, mutta itselleni avartava esimerkki oli, kun kysyin asiaa hoitavalta virkamieheltä, että kuka myöntää metsästysoikeudet seurakunnan omistamille metsäalueille, sillä eiköhän metsän omistajan pitäisi tietää, kuka metsässään metsästää? Vastausta en saanut. Sinällään varmasti mitätön asia, mutta jos kirkkovaltuutetun kysymykselle ei anneta mitään arvoa, niin mille sitten?

Vähän samalla tavallahan yritettiin peitellä kirkon osuutta toissakesäisen sateenkaariviikon tapahtumista ja mittasuhteista.

No, vähän osviittaa tulevasta sai, kun silmäili Ovet auki -ohjelmaa eli ev.lut. kirkkomme strategiaa vuoteen 2026.

Totta kai strategiset tarkastelut ovat myös kirkon toiminnassa paikallaan, mutta eri asia on, minkälaiseen suuntaan kirkkoamme ja sen oppia ollaan kirkkohallituksemme opein viemässä. Kovasti korostetaan sitä, että kirkon perustehtävä eli missio on edistää Jumalan valtakuntaa ja julistaa Jeesusta Kristusta maailman pelastajana, mutta kysymys kuuluu, minkälaisin keinoin kirkko on tuota tehtävää valmis toteuttamaan.

Sillä jo osio ”Politiikan polarisaatio” viekin armaan kirkkomme jo tiettyjen puoluetoimistojen oville. Ja löytyihän se pakollinen pahakin sieltä. Ohjelman mukaan, kun perinteiset puolueet ovat vaikeuksissa, niin iskee paha eli autotäärinen populismi, joka sitten on kirkkohallituksen mielestä syypää kaikelle vastakkainasettelulle ja maailman kurjuudelle. Eli kirkkohallituksen mukaan nämä pahan voimat ovat huijanneet äänestäjiä niin maallisissa kuin kirkollisissakin vaaleissa. Ei liene vaikeaa arvata, kuka maassamme edustaa kirkkohallituksen mielestä tätä pahan voimaa.

Loppuun ”Ovet auki” -ohjelma toteaa lakonisesti, ettei kirkko pysty vaikuttamaan suoraan yhteiskunnallisiin ja globaaleihin kehitystrendeihin.

Miksi pitäisi? Kirkonhan pitäisi keskittyä ennen kaikkea julistamaan evankeliumia Kristuksessa. Kirkko unohtaa liian usein Jeesuksen kaiken suvaitsevaisuushömpän kiimassa.

Risto Helin (ps.)

kirkkovaltuutettu

Vaasa

Kommentoi