Lukijoilta: Ovatko violetit nilkat kauniit?

Monilla nuorilla on tullut tavaksi kulkea pakkasessa nilkat paljaana. Muoti on levinnyt vuosien varrella yhä yleisemmäksi.

Miksi ihmiset ylipäätään kulkevat nilkat paljaana? Kukaan ei halua pistää paksuja noloja talvikenkiä jalkaan, koska eroaisi joukosta. Jotkut vihavaat talvikenkien ulkonäköä ja oloa ne jalassa.

Haluavatko ihmiset hytistä ulkona ja kävellä pistelevillä kohmeisilla jaloilla? Haluavatko ihmiset itse aiheutettuja tulehduksia? Onko muoti tärkeäpää kuin omat jalat?

Haitat tajuaa vasta sitten, kun ne sattuvat omalle kohdalle.

Minä kuljin viime talven lenkkareilla ja sain nilkkakipuja sekä paleltuneet violetit nilkat. Nilkat näyttivät rumilta ja kipeiltä paleltumajälkien takia. Harrastuksissa ja liikuntatunneilla tuli äkkinäisiä särkyjä ja se oli pelottavaa.

Aikaa kului, että nilkkasäryt loppuivat. Nilkkojen paleltumajälkien haaleita arpia näen vieläkin jaloissani. Ne ovat kauheat. Haluatko sinä sellaiset?

Lääkäreiden mukaan paleltumavammoista saa tuntohäiriöitä, nivelkipuja, liikahikoilua ja kylmäarkuutta, jotka eivät välttämättä parane. Lääkärit kertovat, että nilkat alkavat jäätyä 10–15 asteen pakkasessa. Akillesjännetulehduksen voi saada vain kylmässä kävelemällä, jolloin kylmä jäädyttää jännettä.

Pahimmassa tapauksessa nilkat voivat mennä kuolioon, jolloin verenkierto lakkaa ja on haettava välittömästi apua.

Nuorille pitäisi saada paremmin tietoon paleltumisen vaarallisuus ja siitä johtuvat vaivat. Tuskin kukaan nuori vanhempana haluaisi jatkuvia nilkkasärkyjä. Vanhuksina moni haluaisi kulkea vapaasti omilla jaloillaan.

Etenkin nuorten urheilijoiden pitäisi tajuta, mikä on hyväksi itselle. Tuskin kukaan haluisi lopettaa rakkaan harrastuksen oman tyhmyyden takia.

Vanhempien pitäisi pitää enemmän huolta, että nuoret pukisivat talvikengät. Rajoja pitäisi asettaa enemmän, jotta lasten terveys ei turmeltuisi. Näemmä vanhempia ei kiinnosta, millä kengillä lapsensa kulkee, koska harvat pitävät talvikenkiä. Eivätkö muut kengät voisi laittaa jo talvivarastoon?

Koulussa ei ole puhuttu talvikengistä, mutta mielestäni nuoriin pystyisi vaikuttamaan juuri koulussa.

Suurelle yhteisölle olisi helpompi avata asiaa ja yhteisön painostus auttaisi samalle mielipiteelle. Talvikengistä saarnaaminen eri paikoissa auttaisi kääntämään nuorten katseet. Se ei auta, jos aikuiset keskustelevat keskenään. Silloin se ei muodostu keskeiseksi aiheeksi nuorille.

Ratkaisuna näkisin avoimen puhumisen monissa tilanteissa. Silloin asiaa saisi parannettua oikeaan suuntaan.

Jonna Mäenpää

Seinäjoki

Kommentoi