Lukijoilta: Pää kiinni, saastainen panettelija!

Presidentti Sauli Niinistön valtakunnallinen uudenvuoden puhe kosketteli kaikkialle yleistynyttä vihapuhetta, panettelua, tahallista väärin ymmärtämistä, valehtelua ja pinnallisia väitteitä. Kysymys on ihmisarvoisen käytöksen katoamisesta.

Sirkka-Liisa Anttila kertoi kansanedustajien käytöksen muuttuneen todella häiriköiväksi ja asiattomaksi. Samaa sanovat monet muutkin. Puhemies yrittää turhaan palauttaa taloon kuuluvaa arvokkuutta.

Tämähän on koulu- ja työpaikkakiusaamisen laajentumisilmiö. Mitään ei saada kuriin. Alkeellinen kielenkäyttö kiroiluineen ja haistatteluineen on levinnyt mediaankin, jossa ennen vaalittiin rikasta, selkeää ja tyylikästä ilmaisua.

Jos asioita ei valvota, kaikenlainen rottakulttuuri yleistyy. Tv-ohjelmassa Sannikka–Ukkola keskusteltiin taannoin asiasta. Vieraana ollut aamuteeveen partasuu puolusteli aivan vakavissaan julkista herjausilmapiiriä sanoen itsekin viestittäneensä lesboherjoja ja muita sielunsa sisältöjä, eikä tuntunut lainkaan ymmärtävän sellaista kuin yleiset käytöstavat. Hänet erotettiin hetkeksi, mutta nyt otettiin jälleen takaisin.

Onko sellaista asiaa, kuin ihmisarvo todellisuudessa olemassa? Onko se vain idea?

Todellisuus on ehkä raadollinen, tympeän egoistinen. Ihmisiin katkeroitunut Charles Chaplin rinnasti filmissään kuvassa tulvivan rotta- tai sikalauman seuraavan kuvan tungeksivaan ihmislaumaan. Rouva Anttila omistaa sikalan, mutta tottumuksesta huolimatta häntä inhottaa eduskunnan sikalauman elämöinti.

Onko sivistys vain pintakiiltoa? On miten on, ihminen voidaan aivopestä myös hyvin käyttäytyväksi. Parempi sekin, kuin nykyinen varautunut ja vaaniva kyttämentalitetti, jossa ihmiset kirein ilmein tarkastelevat kadehtimansa haavoittuvia kohtia voidakseen nautinnollisesti repiä hänet kappaleiksi. Kadulle astuessaan on parasta valmistautua kaikkeen kohdatessaan toisen ihmisen.

Kaikki alkaa koulusta. Tänä päivänä Suomen ylistetyn koulun ekaluokista lähtien oppilaat herjaavat toisiaan ja aikuisia huoritellen, homotellen, lesbotellen, inhotellen ja pilkaten yleisesti. Onko muissa maissa huonommissa kouluissa samanlaista?

Asioista yleensä vaietaan: Meidän koulussamme ei ole kiusaamisongelmaa. Eräs kuudesluokkalainen huudahti naisopelle: ”Mee imemään munaa.” Eräs naisope kertoi minulle kuudesluokkalaisen pojan vatkanneen etumustaan ja huudahtaneen hänelle. Sitä ne pornofilmit tekevät.

Tämä ja monet muut ovat vaiettuja asioita. Erittäin monet opettajat ovat ilmaisseet halunsa siirtyä muille aloille. Se on katastrofaalista.

Opettajan ammatti on yhteiskunnan tärkein ja kansakunnan tulevaisuuden varmistavin ammatti. Tympeä ilmapiiri syöksee työilon pohjamutiin.

Lapset heijastelevat kotiensa ja ympäristönsä ilmiöilmapiiriä. Kysymys on siis koko yhteiskunnan sairaudesta. Tämän voisi määritellä rikokseksi ihmisyyttä vastaan. Sillä kriteerillä natsiroistotkin hirtettiin Nurnbergissä.

Kohteliaisuus ei tepsi. Ehdotan alkajaisiksi yhteiskuntarauhan puolustajille vastarepliikkiä: ”Pää kiinni! Saastainen panettelija!”

Matti Hurme

Vaasa

Kommentoi