Lukijoilta: Pääkirjoitus: Vaasan vaalipiirillä on paljon kirittävää tasa-arvoasioissa

Suomi on saanut tällä viikolla maailmalla poikkeuksellisen suurta huomiota uudella hallituksellaan.

Kansainvälisesti on harvinaista, että politiikassa on näin paljon naisjohtajia kuin Suomen uudessa hallituksessa nyt on. Lisäksi Sanna Marin (sd.) on maailman nuorin vallassa oleva pääministeri.

Naisenemmistö ei ole Suomessakaan ihan tavallinen. Vielä ei ole pitkä aika siitä, kun maan hallituksissa sukupuolten väliset voimasuhteet olivat toisin päin.

Yllättävänä voikin pitää Pohjanmaan Kokoomusnaisten ulostuloa uuden hallituksen nimityspäivänä.

Kokoomusnaisten pohjalaisosasto ilmaisi tiistaina lähettämässään kannanotossa pitävänsä hallitusta jo liiankin naisvaltaisena.

”On siirrytty härkälaumasta huulipunahallitukseen, mutta onko sekään se paras vaihtoehto?”, kysyttiin Pohjanmaan Kokoomusnaisten puheenjohtajan allekirjoittamassa mielipidekirjoituksessa.

Sanavalinnat vähättelevät sekä miehiä että naisia. Erityisen kummallista on, että kannanotto tulee taholta, jonka toiminnan tarkoitus on kannustaa naisia vastuunkantajiksi ja johtotehtäviin.

Edelleen on hämmentävää, että lausunto tulee vaalipiiristä, josta valittiin kevään eduskuntavaaleissa vähiten naiskansanedustajia. Jo ehdokasasettelu oli miesvaltainen, sillä naisia oli myös ehdokkaina kaikkein vähiten.

Vaasan vaalipiiri edustaa tässä asiassa mennyttä maailmaa, sillä koko maasta eduskuntaan valittiin melkein yhtä paljon naisia kuin miehiä. Vaasan vaalipiirin kuudestatoista nykyisestä kansanedustajasta vain kaksi on naisia.

Kokoomusnaisten valtakunnallisen järjestön puheenjohtaja, tamperelainen kansanedustaja Sofia Vikman ilmoitti jo, ettei pohjalaisosaston kannanotto edusta Kokoomusnaisten virallista kantaa.

”Iloitsemme naisten poliittisesta johtajuudesta ja siitä, että Suomessa on myös naisenemmistöisiä hallituksia. Olemme ylpeitä siitä, että naisilla on mahdollisuudet nousta maan johtopaikoille”, Vikman tviittasi keskiviikon varhaisina tunteina.

Poliittisilla naisjärjestöillä on Suomessa pitkät perinteet.

Kokoomuksen Naisten Liitto täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Demarinaisten historia alkaa jo vuodesta 1900, Keskustanaisten vuodesta 1941. Järjestöt ovat tehneet arvokasta työtä ja saatelleet monia naisia politiikan huipputehtäviin, aina eduskunnan puhemiehiksi, pääministereiksi ja presidentiksi asti.

Vuoden 2019 Suomessa voikin kysyä, mihin enää tarvitaan puolueiden erillisiä naisjärjestöjä, kun naiset ovat saavuttaneet kaikki paikat.

Näyttää siltä, että ainakin Pohjanmaalla tekemistä riittää. Myös vaalipiirin monessa kunnassa valta on pitkälle miesten käsissä.

Naisjärjestöt voivat edistää mahdollisuuksien tasa-arvoa ja puolustaa ehdokasasettelun tasapuolisuutta vaikka vuoden 2021 kuntavaaleissa.

Kommentoi