Lukijoilta: Pääministeri Sanna Marin on demarien pelastus

Ministeri Sanna Marinin (sd.) valinta pääministeriksi on puolueelta järkivalinta. Se nostaa puolueen kannatuksen nousuun, ja myös takaa yhteiskunnallisesti harvinaisen tasapuolisen, edellisen oikeistohallituksen vääristymiä oikaisevan, Rinteen vanhan hallitusohjelman toteuttamisen.

Puheenjohtaja Antti Rinne (sd.) palautti puolueen lipposlaiselta oikeistoseikkailulta juurilleen, ja maan suurimmaksi puolueeksi. Siitä seurasi myös puolueen yhdistyminen.

SDP:n pääministerivalinnassa kyse oli myös puolueen linjasta: nykyinen Rinteen oikaisema linja, tai paluu kuopatulle oikeistolaiselle lippos-linjalle.

Valittu pääministeriehdokas; tuleva pääministeri, SDP:n ensimmäinen varapuheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin on kovan koulun käynyt, aito demari.

Hän on takuuna nykyisen linjan jatkumiselle. Sen ajamisesta hänellä on jo laaja näyttö puolueen johdossa ja ministerinä; samoin jämäkkä kuntapolitiikka Tampereella:

Hallitusohjelma antaa aina mahdollisuuden pelin politiikalle; iltalypsylle. Kepu on siitä tunnettu. Marin on ilmoittanut, ettei ole ohjailtavissa.

Toiseksi pääministerivalinnassa jäänyt, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman (sd.) on puolestaan luokiteltu lippos-linjan takuumieheksi; ja sen vakuutena taustalla häärää tuoreen median mukaan edelleen Eero Heinäluoma.

Ryhmänjohtajana Lindtman ei ole aiheuttanut suurempia intohimoja puoleen tai toiseen. Jatkolle ei näytä olevan esteitä.

Pääministerinä Antti Rinne ilmoitti, että työehto-shoppailu kitketään maasta tavalla tai toisella. Siihen Rinnettä pätevämpää ei eduskunnasta löydy. Miten se nyt käytännössä hoidetaan, jää nähtäväksi.

Pääministeri on julkisuuden henkilö, jos kukaan. Pääministeri-puolueen toiminta mielletään nimenomaan pääministerin toiminnasta. Muiden puolueiden kohdalla se kohde on puolueen puheenjohtaja.

Puolueiden kannatus on pitkälti kiinni puolueen puheenjohtajan ja pääministerin henkilöstä. Tämä pätee ennen muuta vaalitenteissä, mutta myös vaalikausien gallupeissa. Ne voivat heitellä tästä syystä rajustikin lyhyessä ajassa.

Malliesimerkki on perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon varassa elävä PS:n kannatus-kupla. PS:llahan ei ole mitään poliittisia ansioita kansalaisten etujen ajamisessa, ellei sellaiseksi lueta muukalaisvihaan perustuvaa kannatuskuplaa.

Kepun masinoima kosto-hallitusfarssi jää rumimpana historiaan.

Vakuuttelut muka-luottamuksen palauttamisesta peittelevät politiikan pohjasakkaa.

Heikki Santala

järjestöneuvos

Kauniainen

Kommentoi