Lukijoilta: Päättäjät antaneet itse vallan viranhaltijoille

”Mihin katosi valtuuston valta?” kirjoitti Vaasan kaupunginvaltuuston ja hallituksen jäsen Jorma Kivimäki (sd.) tässä lehdessä aiheellisesti.

Minä vastaan. Sen on valtuustojen arka ja johtajilleen kuuliainen enemmistö näin päättänyt hallintosääntöjä hyväksyessään!

Kunnallisessa päätöksenteossa ovat viranhaltijat ottaneet viime vuosina kuin vaivihkaa huomattavasti lisää valtaa itselleen. Mutta ei salaa, vaan hallitukset ja valtuustot ovat omilla päätöksillään sen mahdollistaneet hyväksymissään hallintosäännöissä.

Nyt voidaankin ainakin kysyä: Ovatko valtuustot vain ”kumileimasimia”? Tämä on tosinta totta todellakin useammassa kunnassa ja kaupungissa.

Viranhaltijoiden vallankäytön haltuunotto on kuitenkin vähintäänkin ”kaksipiippuinen juttu”. Joissakin tapauksissa tämä on oikeutettuakin, ovathan he toimialansa osaavia ammatti-ihmisiä. Rohkeasti todettuna luottamushenkilöiden valtuustoja, hallituksia eikä lautakuntia tarvita laisinkaan.

Kun luottamushenkilöt ovat arkoja päättämään sekä ottamaan kantaa ja esittämään mielipiteitään, niin viranhaltijat alkavat käyttää tilannetta hyväkseen. Ajaudutaan sellaiseen toimintaan, että päättäjät eivät päätä todellisuudessa oikeastaan mistään. Kaikki asiat saavat sellaiset ratkaisut kuin johtavat viranhaltijat, muutaman johtavan puolueen vaikuttajan kanssa, ovat halunneet.

Kuntien ja kaupunkien hallitukset, valtuustot ja lautakunnat ovat nykyään vain viranhaltijoiden jo päättämien asioiden hyväksymien roolissa!

Tavallinen kuntalainen saa oikeaa käytännön tietoa ja näkemystä päätöksien tekijöistä oman kuntansa viimeksi hyväksytystä hallintosäännöstä.

Kannattaa hankkia kyseinen hallintosääntö sekä tutustua siihen tarkasti ja ihmetellä vallankäytön nykyistä tilannetta. Hallintosääntöjen laajasta sisällöstä selviää totuudenmukaisesti mm. se, miten vähän kaupunkien ja kuntien valtuustoilla on päätettäviä asioita. Siitäkin huolimatta, että valtuutettujen pitäisi olla ylimpiä.

Hallintosääntöjen esityksissä on ollut pyrkimyksenä lisätä yhä johtavien viranhaltijoiden valtaa. Siinä ovat viranhaltijat onnistuneet. Valtuustot eivät ole olleet valppaana ja näin on valta siirtynyt pois valtuustoilta.

Jos aivan kaikki valta annetaan kunnissa viranhaltijoille ja muutamalle johtavalle luottamushenkilölle, ollaan siinä tilanteessa, että kansan äänestämät valtuustot ovat tyystin turhia kunnissa ja kaupungeissa.

Nyt ollaan jo lähes tällaisessa tilanteessa, että kuntalaisten päättäjäksi äänestämät valtuutetut ovat ”jonninjoutavia”. Päätäntävalta on annettu pois!

Nyt on tulossa keväällä kuntavaalit. Kannattaako enää äänestää mielipiteettömiä naisia ja miehiä? Ihmetyttää, mikä on tällaisten henkilöiden innostaja ehdokkuudelle ja äänestäjien kannatukselle.

Pentti Hautala (ps.)

Alavuden kaupunginvaltuusto, kaupunginhallitus (vpj)., KuusSoten hallitus

Kommentoi