Lukijoilta: Paha kello kuuluu

Muuttotappio hivuttaa E-P:aa. Omasta amk:sta valmistuneista nuorista esimerkiksi jää noin 60 % alueelle, jopa vähemmän kuin Pohjanmaan maakunnassa.

Puhutaan koulutuksen ja elinkeinoelämän kohtaamisesta, henkisestä ilmapiiristä ei niinkään.

Antti Knuuttila on virkeä valtuutettu Seinäjoelta. Hän nosti keskiviikon Il-Possa esiin tapauksia, jotka osaltaan luovat sitä ilmapiiriä.

Valtakunnan päälehti HS esitteli niistä Ilmajoen tavan suhtautua paikallislehden sanavapauteen ja lapualaisten pukeutumismallin. Tarjottu kuva esittelee pientä joukkoa, piilevää pohjavirtaa, mutta viesti on vahva.

Meillä hallinto kiittelee itseään kuplassa, jossa myönteiset käyrät hallitsevat. Unohtuu, etteivät barometrit paljoa paina, kun huono kello kalkattaa. Onhan se epäreilua, ympäri maata löytyy samanlaista tolloutta. Meillä on kuitenkin oma ykspäätyynen tyyli, joka leimaa koko heimon.

Kannattaa seurata, kuka tällaisia uutisia vähättelee. He ovat maakunnan kehityksen todelliset jarrut.

Knuuttila mainitsi myös kaupungin lomautukset. Ei rahan puutteessa voi muuta, joskin ihmettelin, kuinka selvässä asiassa on neuvottelut saatu juntturaan. Tiukkana aikana työnantajan ja -tekijän intressi on yhteinen.

Rahan puute ei enää vaivannut kaupunginvaltuustoa maanantaina.

Päätettiin välttämättömän sosiaalikeskuksen rakentamisesta, mutta kritiikille oli sijaa sen ymppäämisessä osana aseman suureellisia hankkeita.

Valtuutetut surivat jokavuotiseen tapaan hallitsematonta velkaa ja kovia investointeja, nyt myös surkeaa tilinpäätöstä. Valtuusto jopa hyväksyi Irene Tureniuksen esittämän viisivuotissuunnitelman kuvion selkeyttämiseksi.

Tämä muistettiin seuraavaan pykälään asti. Vanha päättäjä kykenee puhumaan mustan valkoiseksi, mutta nuoren kannattaisi olla looginen.

Valtuusto sitoutui silmät ummessa noin 80 miljoonan pakettiin. Markku Lehtola esitti perusteet kritiikille.

Näyttäytyi Seinäjoen vanha vainooja. Kun asia on viety kyllin pitkälle, vaihtoehtona on enää kyllä tai ei. Rasittavaa todeta, että sosiaalisektorin tarve kelpasi jälleen muiden päämäärien vivuksi. Puheet Huhtala 10:n tontista olivat kuin järjen välähdyksiä.

Mistä löytyy kunnallisvaaleihin aktiivisia yhteisen asian ajajia, kriisikunnan tynkävaltuustoon, kun päätöksistä yli puolet siirtyy maakunnan vanhojen jäärien käsiin.

Somessa kuulin, että myrskyssä on rannalta helppo huudella. Ei se helppoa ole. Kun on ollut pitkään mukana ja kovallakin tuulella, tuntuu pahalta todeta, että pohjatappi on kadonnut ja karikko lähestyy, mutta sunnuntaiveneilijöillä vain juhlat jatkuvat.

Jarmo Lintala

Seinäjoki

Kommentoi