Lukijoilta: Paikallisen sopimisen yksi ongelma!

Kannattaisin paikallista sopimista, mikäli se kytkettäisiin laajempaan yhteiskunnalliseen kontekstiin.

Tarkoitan, että silloin se edellyttäisi erilaisia veroratkaisuja, tulonsiirtoja, yms.

Jokainen ymmärtänee, että jos palkansaajan välilliset kustannukset nousevat samaan aikaan, kun palkka ei nouse tai jopa laskee, johtaa se pienipalkkaisella ostovoiman rajuun laskuun, ja sitä myötä esimerkiksi asuntovelallisella ahdinkoon. Muistaakseni asuntolainan korkovähennysoikeus on päätetty poistaa asteittain.

Myös vaikkapa energiavero, yleinen elinkustannusten nouseminen, vaikkapa sähkön siirtohinnan korottaminen, vakuutusmaksut, polttoainevero, esimerkkeinä.

Itselle on käynyt usein sillä tavalla, että pelkästään sähkön hinta siirtohinnan nousuineen on noussut hieman enemmän, kuin mitä olen saanut palkankorotusta, yleiskorotuksissa.

Matkakustannukset työpaikalle nousevat koko ajan, samalla kun ymmärtääkseni suunnitellaan matkakustannusten verovähennysoikeuden pienennyksiä. Kuitenkin työssäkäyntialue on laajentunut.

Ymmärrän kyllä yritysten ahdingon, mutta ei helppoa ole kaikilla palkansaajillakaan.

Lyhyesti kysymykseni kuuluukin: Voisivatko työmarkkinajärjestöt miettiä yhdessä, millaisia helpotuksia yhteiskunta voisi tarjota niille palkansaajille, joiden tulotaso laskee suunnitellusta paikallisessa sopimuksessa? Paikallinen (tietyn yrityksen työntekijöitä koskeva) veroratkaisu lienee liian mutkikas, joten jäljelle jäänee vain suora tulonsiirto, jolla tasataan kustannuksia niille, jotka jäävät jälkeen yleisestä ansiokehityksestä. Kuka päättävässä asemassa oleva uskaltaisi tarttua asian tähän puoleen?

Martti Palomäki

Seinäjoki

Kommentoi