Lukijoilta: Päivähoidon maksut Mustasaaressa

Mustasaaren tämän päivän toimintatapa koskien päivähoidon maksuja vaatii uudistamista.

Tällä hetkellä perheet joutuvat sitoutumaan vähintään viiden kuukauden ajaksi yhteen maksuluokkaan. Maksuluokkia on viisi tasoa, jotka vaihtelevat 0–150 tuntia/kk välillä. Maksut ovat alimmillaan 50% ja korkeimmillaan 100% lakisääteisestä maksumäärästä, joka on 288 €/lapsi. Tähän tulevat lisäksi mahdolliset hinnanalennukset koskien huoltajien tuloja, sisaralennukset ynnä muut.

Perheen ylittäessä sopimuksessa lukevan tuntimäärän (esimerkiksi tunnilla) siirtyy perhe automaattisesti seuraavaan maksuluokkaan ja on pakotettu maksamaan korkeampaa maksua seuraavan viiden kuukauden ajan. Maksuluokkaa ei voi vaihtaa pienemmäksi tänä aikana, vaikka perheen tarve muuttuisi pienemmäksi. Tämä tarkoittaa käytännössä 144–288 euron lisämaksua johtuen aikaisemmin ylitetystä tunnista.

Tuntisaldon seuraaminen on toki helppoa, mutta kuukaudet eivät ole aina yhtä pitkiä ja jo tämä vaikuttaa vaihtelevasti kuukaudessa tarvittaviin hoitopäivien määrään. Myös sairauspoissaolot ja ns. maksuttomien loma-aikojen vaikutus tuntisaldoon aiheuttavat haasteita, niiden esimerkiksi vähentäessä automaattisesti tuntisaldoa 6,5 tuntia/päivä vaikka perhe olisi alun perin suunnitellut kyseisille päiville 4 tunnin hoitoajan.

Mustasaaren kunnalla on mahdollisuus tehdä lapsiperheiden arjesta helpompi ottamalla käyttöön joustavamman järjestelmän, missä perheet maksaisivat käytettyjen tuntien mukaan olevan maksun. Nykyinen rangaistuskäytäntö aiheuttaa vain turhaa huolta, eikä se palvele lapsiperheitä heidän arjen muuttuvissa tilanteissa.

Karina Björninen (MSK)

kuntavaaliehdokas

Nicklas Nygård (r.)

kuntavaaliehdokas

Mustasaari

Kommentoi