Lukijoilta: Päivän matematiikkateema?

Facebookissa on matematiikkaryhmiä, muun muassa ”Rakastan matematiikkaa”. Siellä käsitellään monia matematiikkaan liittyviä ja yleissivistäviä aiheita. Nuo kysymykset saattaisivat kiinnostaa myös niitä, jotka eivät ole Facebookissa tai edes netissä.

Voisiko lehtiin kehitellä palstoja, joissa matematiikka on pääosassa? Ylellä voisi olla oma matematiikkaohjelmansa parhaaseen katseluaikaan ja pääkanavalla.

Keskustelua voi sitten jatkaa netissä tai kotisohvilla kynä&paperi-menetelmällä. Matikkapottu-ohjelmaa Sohvaperunoiden tapaan on aneltu Yleltä jo vuosien ajan. Ehkäpä lehtien esimerkki auttaisi saamaan sen.

Koukuttuakseen matikkaan lapset ja nuoret tarvitsevat kannustusta. Maistuu se matikka aikuisillekin, jos sitä tarjotaan oikein valmistettuna. Huumeiden vastaisessa kampanjassa kannattaa ottaa käyttöön kaikki keinot etenkin, kun matematiikan osaajille riittää opiskelupaikkoja ja työtä mistä valita.

Nolla potenssiin nolla? Annan sen olla. Mutta mitä on 0/0? Ääretön kiehtoo lapsia ja sanana aikuisiakin. Mitä on ”ääretön miinus ääretön” ja ”ääretön jaettuna äärettömällä”?

Näitä matematiikan kannalta tärkeitä aiheita ja paljon muutakin voi ja kannattaa pohdiskella jo alakoululaisten kanssa.

Venäläinen V. I. Arnold (1937–2010) oli 1900-luvun loistavimpia matemaatikoita, joka joutui hallituksensa epäsuosioon ja matkustuskieltoon arvosteltuaan sananvapauden rajoituksia.

Arnold oli erityisen innostunut rohkaisemaan lasten matemaattista ajattelua ja laati heille runsaasti materiaaleja. Tässä näyte tehtäväkokoelmasta 5–15-vuotiaille:

”Masha halusi ostaa värityskirjan, mutta häneltä puuttui 7 kopeekkaa. Misha halusi myös, mutta häneltä puuttui 1 kopeekka. He päättivät yhdistää resurssinsa ja ostaa yhteisen kirjan, mutta siihenkään eivät rahat riittäneet. Mikä oli kirjan hinta?”

Kymmeniä tuhansia vuosia vanhasta kulttuurista, matematiikasta, riittää ihmeteltävää, ja tunnetusti hauskanpito ilman matematiikkaa on teeskentelyä.

”Rakastan matematiikan opettajaani, joka käski istumaan nurkassa, kun valitin kylmyyttä. Hän sanoi siellä olevan 90 astetta”, muisteli entinen koulupoika.

Alli Huovinen

matikkatäti

Oulu

Kymmeniä tuhansia vuosia vanhasta kulttuurista, matematiikasta, riittää ihmeteltävää, ja tunnetusti hauskanpito ilman matematiikkaa on teeskentelyä.

Kommentoi