Lukijoilta: Palosaaren kirjaston kehittäminen

Kirjastot ovat jälleen osoittaneet tärkeytensä, kun koronapandemian vuoksi ei ole käytännössä mahdollista harrastaa kulttuuria entiseen tapaan.

Teatterit, konsertit ja taidenäyttelyt ovat joko suljettuja tai hyvin rajoitetusti käytössä. Nyt on aikaa lukea ja nauttia tämän kaikista edullisimman kulttuurimuodon, kirjastotoimen palveluksista.

Palosaaren kirjasto on Vaasan lähikirjastoista eniten käytetty. Lainausluvut ovat suurimmat lähikirjastoistamme.

Palosaaren kirjaston kehittämiseksi on Palosaaren asukasyhdistys tehnyt esityksiä kaupungin päättäjille.

Palvelun monipuolistamiseksi olisi järkevää myös Palosaarella, kuten muissakin lähikirjastoissa, siirtyä osin itsepalvelumalliseen toimintaan. Näin on tehty jo Vähänkyrön ja Sundomin kirjastoissa.

Se tarkoittaa käytännössä, että kirjastot ovat auki myös silloin, kun henkilökuntaa ei ole paikalla. Se tarkoittaa, että iltaisin ja aamuisin sekä viikonloppuisin voi kuka tahansa omalla kirjastokortillaan käydä lainaamassa ja palauttamassa kirjoja sekä lukea muustakin kulttuuritarjonnasta.

Jo toimivissa itsepalvelukirjastoissa Vähässäkyrössä ja Sundomissa ei ole havaittu juurikaan ongelmia. Kirjastoon ei tulla varastamaan kirjoja.

Teknilliset ratkaisut ovat entistä edullisempia. Tarvitaan vain valvontakamerat. Kirjanlainausautomaatti on jo.

Nähtyämme jo olemassa olevia ratkaisuja Palosaaren asukasyhdistys on valmis neuvomaan kaupungin organisaatiota, kuinka toimia.

Tämä ei ole varmaankaan rahasta kiinni.

Kirjastot maksavat tekniselle toimelle varsin ylihintaisia sisäisiä vuokria. Niihin vuokriin mahtuu aivan varmasti kevyt valvontajärjestelmä. Hissihän on jo valmiina, mitä muuta tarvittaisiin? Ei muuta kuin päätös toimimaan!

Itsepalvelu kirjastoissa tehostaa olennaisesti toimintaa. Se antaa mahdollisuuden iltaisin (ja aamuisin) sekä myös viikonloppuisin käydä lukemassa kalliit tilatut lehdet, tutustua rauhassa omalla ajalla kirjaston valikoimiin ja saman tien lainata kotiin.

Kaikki tämä ilman olennaisia lisäkustannuksia!

Antti Koski, Kari Laitala, Timo Mustila, Heimo Hokkanen

Palosaaren asukasyhdistys ry

Kommentoi