Lukijoilta: Parasta ilmastoahdistukseen – lehmä sai vapauttavan tuomion

Mielenterveyspäivällä on paikkansa kansainvälisenä teemapäivänä, sillä todellisia ahdistuksen aiheuttajia löytyy nyky-yhteiskunnassa runsaasti. Aamuisin sanomalehteä lukiessa Suomen nykyhallituksen taloussuunnitelmat aiheuttavat kansalaisessa melkoista epätietoisuutta tulevasta ja ilmassa oleva ahdistus viimeistään synkistää mielen. Jopa lapset kärsivät ilmastoahdistusta. Jos jotain hyvää, niin lehmä sai sentään ilmasto-gatessa vapauttavan tuomion.

Ilmastoasioissa äärilaidat ovat keskittyneet etsimään syyllisiä ja ratkomaan oikeassa ja väärässä olevia tahoja. Hurskastelulla synnytetään vastareaktio, kun vaihtoehtona olisi etsiä rationaalisia ratkaisuja. Järkevällä lainsäädännöllä ja yritysten vastuullisuustyön tukemisella saavutettaisiin kiistelyä hedelmällisempi tulos. Sitä oman kantansa huutoa onkin sitten piisannut mediassa. 80-luvulla puhuttiin otsonikadosta, muistatteko vielä? Sekin saatiin selätettyä.

Poliittista järjenkäyttöä tulisi harjoittaa arvioitaessa Suomea kokonaisuutena. Ilmastoaktivistit syyttävät lakeuksien lehmiä ympäristörikoksista ja samaan aikaan Helsinki hyödyntää energialähteenään korkeapäästöistä kivihiiltä. Ydinvoima on ilmastolle päästötön ja kustannustehokas ratkaisu, mutta myös siinä on omat ongelmansa, joihin tulevaisuus tuo varmasti ratkaisut. Luotamme siihen, että länsimaiset arvot, tutkimus ja osaaminen löytävät keinot ilmastoahdistukseen, kunhan pysytään realistisessa totuudessa eikä taivaantuulissa.

Me kokoomusnaiset uskomme vastuulliseen yksilöön, joka kantaa vastuun omasta tekemisestään, myös ilmastotyössä. Me toivomme laadukkaan varhaiskasvatuksemme ja koulujen tarjoavan lapsille eväitä kasvatuksen ja koulutuksen avulla nähdä oman ympäristöön vaikuttavan arkisen toiminnan myönteiset vaikutukset. Me kokoomusnaiset vaadimme yhteiskunnan ja yrityselämän kantavan vastuunsa asenneilmapiirin muokkaamisessa, jotta maailmanlopun maalaaminen voidaan lopettaa ja keskittää voimat jokapäiväiseen tekemiseen sekä uusien innovaatioiden kehittämiseen.

Anna-Maija Renko

Pohjanmaan Kokoomusnaisten puheenjohtaja

Kommentoi