Lukijoilta: Pelastetaan Palosaaren kirjasto

Muistatko, kuinka kätevästi viimeisin lähikirjastokäyntisi sujui? Sopivan matkan päästä löytyy hyllyittäin erilaisia kirjoja kaikenikäisille, odottamassa lainaajaansa. Kenties sinua kiinnostavat päivän uutiset, ja niitä varten voit suunnata lehtilukusaliin taikka selaamaan nettiä kirjaston tietokoneille. Myös musiikki ja elokuvat ovat helposti saatavilla levyjen muodossa. Tunnelma kirjastossa on rauhallinen, suorastaan seesteinen.

Mutta miltä tuntuisi, jos nämä käsillä olevat, hyödylliset palvelut otettaisiin pois?

Vaasan kaupungin viime vuoden verotulojen vähyys on vaikuttamassa näkyvästi kaupunkiin. Säästötoimenpiteiltä välttyminen on vaikeaa, ja yhdeksi säästökohteeksi harmillisesti valikoitui vuonna 1929 toimintansa aloittanut Palosaaren kirjasto. Monet vaasalaiset ovat jo ilmaisseet surunsa kirjaston sulkemisesta.

Lähikirjasto onkin yksi monista säästökohteista, joka tulee vaikuttamaan negatiivisesti Vaasan kulttuurieloon sekä kaupunkilaisten arkeen, elämään ja tulevaisuuteen.

Lähikirjastot ovat tärkeä osa yhteisöä. On tärkeää, että palvelua saadaan läheltä. Kun palvelut ovat kaukana yhdessä paikassa, kynnys käydä kirjastossa kasvaa.

Kirjaston ollessa lähellä asiointi sujuu helpommin ja nopeammin eikä tarvetta pitkiin, saastuttaviin automatkoihin ole. Helppoutensa vuoksi lähikirjastot ovat tarpeellisia ja tärkeitä alueen lapsiperheille sekä vanhuksille.

Lähellä sijaitsevat koululuokat voivat hyödyntää lähikirjastoa esimerkiksi äidinkielen tunneilla, sillä koulun kirjaston valikoimasta ei aina löydy monipuolista luettavaa erilaisille lukijoille. Lapset ja nuoret saavat itsenäisyyden kokemusta asioidessaan yksin kirjastossa, turvallisesti lähiympäristössä.

Kirjastojen palvelut ovat etenkin lapsille ja nuorille tärkeitä monin tavoin. Lukeminen on hyvä tapa pitää yllä ja edistää omaa mielikuvitusta, ja erilaiset tarinat viihdyttävät ja vähentävät stressiä.

Yhteinen lukuharrastus yhdistää, ja kirjastossa tutustuu uusiin ihmisiin kirjojen kautta. Lukemisen myötä viestintä- ja empatiakyky kasvaa ja ymmärrys ja tieto maailmasta sekä erilaisista ihmisistä kasvaa.

Keskittymiskyvyn kehittyessä lukeminen tarjoaa myös eväät hyvään koulumenestykseen ja laajempaan sanavarastoon. Asiatekstien ymmärtäminen ja kokeisiin luku helpottuvat.

Lähikirjastossa nuoret pääsevät helposti tekemään esimerkiksi läksyjä tai esitelmiä rauhallisessa ympäristössä käsin tai vaikkapa kirjaston tietokoneella.

Valitettavasti nykyään näyttää siltä, että lasten ja nuorten keskuudessa lukeminen ja kirjallisuus ovat laskussa. Erilaisten älylaitteiden tarjoamat viihdykkeet kiinnostavat enemmän, ja usein tartutaan mieluummin vaikkapa netin äänikirjoihin kuin oikeaan, konkreettiseen kirjaan, ja tuntuu, että media menee kirjastojen edelle.

Aikuisetkaan eivät tunnu painottavan lukemisen tärkeyttä. Nuorille esimerkin näyttäminen on tarpeellista. Eiväthän nuoret lue tai arvosta kirjallisuutta ja sivistystä, jos he huomaavat, että niistä karsitaan ensimmäisinä.

Palosaaren kirjasto on aito ja ainutlaatuinen vaasalainen kirjasto täynnä historiaa. Kirjastoa on kuvailtu kotoisaksi ja rauhalliseksi paikaksi, jossa on erityistä kirjaston tunnelmaa. Työntekijät ovat avuliaita ja ystävällisiä. Kirjastopalvelut ovat muodostuneet asiakkaille hyvin tärkeiksi.

Vaikka Vaasan muut kirjastot tarjoavat edelleen palvelujaan, ei Vaasa taikka Palosaari tule olemaan enää samanlainen ilman Palosaaren kirjastoa.

Toivomme, että tiukkojen säästötoimenpiteiden ohella otetaan myös huomioon se, miten päätökset vaikuttavat tulevaisuuteen. Toivoisimme, että Palosaaren kirjasto näkisi vielä ansaitsemansa 100-vuotisjuhlan.

Fanny Engman Susanna Voutilainen Laura-Mai Kurunsaari Sama Hassan

Onkilahden yhtenäiskoulun lukuagentit

Vaasa

Kommentoi