Lukijoilta: Pelikoneiden aika on ohi

“Pelaa maltilla”, tuttavallisemmin peliriippuvuus. Vakava peliriippuvuus kasvaa Suomessa tasaiseen tahtiin. Oletko koskaan pelannut peliautomaatilla kioskilla, huoltoasemilla tai kaupan käytävillä? Jos vastasit edelliseen kysymyksen myöntävästi, paljonko olet oikeasti voittanut? Kymmeniä, satoja vai tuhansia euroja; harvemmin päävoitto omalle kohdalle kolahtaa. Toki on mahdollista, että sieltä muutaman euron voittaa, aina ei tuskin sitäkään. Pelikoneiden systeemi on rakennettu niin, että sinä jäät aina kakkoseksi.

Veikkaus käärii miljoonien tuotot vuodessa. Veikkaukselta vaaditaan jatkuvalla syötöllä tuloksia ja tulokset syntyvät reklaameilla, että saataisiin mahdollisimman moni ihminen pelaamaan. Antti Rinteen hallituksen ministeri, sisäministeri Maria Ohisalo ehdotti, että nämä pelikoneet siirrettäisiin omaan “erilliseen tilaan” jossa saisi pelata. Eihän tässä esityksessä ole johdonmukaisuuden häivääkään, peliriippuvuutta ei ratkaista asettamalla vain laastaria päälle. Hullu rahankiilto silmissä odotetaan isoja voittoja isoista riskeistä huolimatta.

Vastuuttomalle pelaamiselle ja rahojen hurskastelulle täytyy tulla stoppi. Pelikoneet pitäisi poistaa kokonaan katukuvasta, tai edes vähentää pohjoismaisella tasolla, sillä jo pelkästään Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla on yhteensä 1 136 pelikonetta. Veikkauksen julkaisun mukaan Suomessa on yhteensä sijoitettuna runsaat 18 500 pelikonetta.

Meidän pitäisi purkaa tämä koko monopoli ja saada Suomeen Veikkaukselle kilpailija. On selvää, että Veikkaus pärjäisi hyvin terveellä kilpailulla ja vastakkainasettelulla. Eikö Veikkaus voisi laajentaa markkinoitaan ulkomaille ja kerätä sieltä tuottoja näillä hienoilla massahyödykkeillä?

Aatu Puisto

Frans Koivula

Vaasalaiset kokoomusnuoret

Kommentoi