Lukijoilta: Perhevapaauudistus voitto perheille

Perhevapaauudistuksesta syntynyt sopu on voitto perheille. On tärkeää, että perheiden valinnanvapaus säilyy, ja keskustan luoma kotihoidontukijärjestelmä säilyy myös jatkossa. Perheet ovat erilaisia, eikä kukaan voi ylhäältä käsi tietää, mikä sopii kenellekin. Tilanteet ovat erilaisia, ja perheiden omaan kykyyn päättää lastensa hoitomuodosta pitää luottaa.

Lasten syntyvyys on laskenut nälkävuosien tasolle. Tarvitsemme useita keinoja, joilla voimme tehdä yhteiskunnasta houkuttelevamman perheille. Perhevapaauudistus on yksi osa tätä pakettia, jolla Suomesta tehdään sekä tasa-arvoisempi että lapsiystävällisempi.

Ansiosidonnaisiin perhevapaisiin on tulossa 1+7+7 -malli, mutta perheiden arkea vaikeuttavia pakkokiintiöitä tai leikkauksia ei ole tulossa. Äiti saa kuukauden mittaisen kiintiöidyn raskausvapaan, ja vanhemmista kumpikin oman seitsemän kuukauden kiintiönsä. Toinen vanhemmista voi luovuttaa omasta kiintiöstään enintään kolme kuukautta toiselle vanhemmalle.

Isoin muutos aiempaan on isälle korvamerkityn kiintiön pitäminen ja joustojen lisääntyminen. On hienoa, että isiä kannustetaan jäämään hoitamaan lapsiaan. Tiedämme, ettei se ole aina mahdollista, ja juuri siksi on tärkeää, ettei mallissa ole pakkokiintiöitä.

Aiemmassa mallissa äidin äitiysvapaa on 4,2 kuukauden mittainen, isän vapaa on 2,2 kuukautta. Sen lisäksi on kuuden kuukauden mittainen vanhempainvapaa, jonka käyttämisestä vanhemmat ovat voineet sopia keskenään.

Uusi malli on parannus olemassa olevaan. Päätös mallista tehdään kevään aikana, mutta päälinjoista on saatu sopu hallituspuolueiden kesken. Haluan kiittää kaikkia kansanedustajia ja ministereitä, jotka ovat olleet tekemässä perhelähtöisyyttä korostavaa mallia.

Pidetään huoli siitä, että malli toteutuu, eikä siihen lähdetä tekemään heikennyksiä

Sari Palmu

Suomen Keskustanaisten varapuheenjohtaja, E-P:n Keskustanaisten pj, Keskustan E-P.n piirin vpj

Kommentoi