Lukijoilta: Petoasiaa

Poliisilaista: ”Eläimen kiinniottaminen ja lopettaminen:

Poliisimiehellä on oikeus ottaa kiinni ja viimesijaisena keinona lopettaa eläin, joka aiheuttaa vaaraa ihmisen hengelle tai terveydelle tai huomattavaa vahinkoa omaisuudelle taikka vakavasti vaarantaa liikennettä. Eläin saadaan lopettaa myös, jos sen hengissä pitäminen olisi ilmeistä julmuutta sitä kohtaan.”

Poliisin kuuluu siis suojella hyviä ihmisiä ja heidän omaisuuttaan pahoilta ihmisiltä ja samoin kaikkia ihmisiä ja heidän omaisuuttaan vaarallisilta eläimiltä. Eikö poliisi ole noudattanut lakia susien osalta? Ainakin poliisi tulee lopettamaan kolarissa kitumaan jääneen eläimen.

Susi karttaa ihmistä. Sitähän pitää ajaa takaa saadakseen sen ampumahollille. Nykyään on ruvettu ympäröimään laidunalueita suden pitävällä aidalla.

Ylivoimaisesti suurimmat omaisuusvahingot pedot aiheuttavat porotaloudelle. Vuonna 2019 löytyi 3 992 maasuurpetojen tappamaa poroa. Arviolta niistä vain 20 prosenttia löytyy. Lisäksi ihmisen auton alle jäi 4 461 poroa.

Valtio maksaa eläinvahingoista korvauksen.

Tiedossa oleva suden aiheuttama kuolema on 1800-luvulta. Karhu on aiheuttanut 1900-luvulla yhden kuoleman, kun lenkkeilijä osui emokarhun ja pentujen väliin.

Hirvet ovat eläimistä aiheuttaneet, liikenneonnettomuuksien osapuolena, eniten ihmisten kuolemia. Seuraavaksi suoraan hevonen, ampiainen, koira, nautaeläin.

Porokolareitten suuresta määrästä huolimatta ihmisiä kuolee niissä vähän johtuen poron keveydestä.

Markus E. Myllymäki

Vaasa

Kommentoi