Lukijoilta: Pistiäiset pahoja ja hyödyllisiä

Maailmassa tunnetaan yli 100 000 (satatuhatta!) pistiäislajia. Se edustaa lukumäärältään hyönteiskunnan suurimpia populaatiota. Suomessa on laskettu olevan noin 21 000 hyönteislajia. Niistä vähän yli 7 000 lajia, eli 1/3. on pistiäisiä.

Pistiäiset ovat eri kokoisia. Pienemmät 0,2 millin mittaisia. Suurimpia Suomessa edustavat jopa noin 70 mm:n pituiset, lentävät jättipuupistiäiset. Ja näiden jättien pituutta lisää pitkä peräpiikki. Niillä ne asettavat munansa syvälle puiden sisään.

Jätti- ja muut puupistiäiset ovat melko yleisiä jo metsissämme. Ne ovat tehneet tuhojaan mm. monissa havupuustossa kuluvanakin kesänä. Eräässä kuusikossa nyt syksyllä liikkuessani mainittuja otuksia lenteli vielä ilmassa ja käveli rungoilla sadoittain. Ne lentävät oikein parvina näin myöhäissyksyn aikanakin.

Jättipuupistiäinen on suuri, mustan- ja keltaisen kirjava. Sillä on myös pitkät, keltaiset tuntosarvet.

Jopa pelottavan näköisessä naaraalla on takaruumissaan pitkä muna-asetin. Naaras munii syvälle kuusen ja männyt runkoihin, heikentyneisiin pystypuihin, tuulenkaatoihin tai kuorelliseen puutavaraan.

Toukat elävät puun sisällä ja syövät puuta sekä sieniä. Tiiviin purun täyttämiä toukkakäytäviä on vaikea huomata. Käytävät alentavat kuitenkin huomattavasti sahatavaran laatua ja arvoa.

Aikuisten ulostuloreiät puun pinnassa ovat pyöreitä ja erikokoisia.

Pistiäiset pelottavat ja kammottavat ihmisiä. Ne tekevät myös paljon tuhoja. Esimerkiksi hyttyset aiheuttavat eniten kuolemia sekä tauteja ihmisille maailmassa.

Monet sahapistiäisiin kuuluvat havupuupistiäiset elävät toukkaryhminä ja tekevät kasvutappiota popsimalla puista pois neulaset.

Metsissämme ym. tuhoavien otusten torjuntaan kannattaisi satsata tehokkaammin kaikkina vuodenaikoina ja ottaa mahdollinen ilmaston lämpeneminen huomioon tälläkin tavoin!

Ekologista hyötyä pistiäisistä kuitenkin samalla on, kun mm. pienet loispistiäiset hävittävät muiden tuhohyönteisten toukkia ja kotiloita. Esimerkiksi muurahaisistakin on merkittävästi hyötyä metsillemme!

Metsissämme elääkin hyvin monenlaisia pistiäisiä. Suuria ja pieniä, värittömiä ja värikkäitä, siivettömiä ja siivellisiä, pölyttäjiä, kasvissyöjiä, petoja sekä pieniä loispistiäisiä.

Hyönteiset ja pistävät matelijat kiusaavat ja pelottavat paljon meitä suomalaisia. Tutuimmista mainittakoon käärmeet ampiaiset, hyttyset, hirvikärpäset, paarmat. mäkäräiset ja viime vuosina vaarallisemmaksi nousseet punkit.

Äskettäin julkistettujen ”maailman vaarallisempien” listalla on ykkösenä hyttynen, joka aiheuttaa levittämillään taudeilla 750 000 ihmisen kuoleman vuodessa!

Tutkijoiden mukaan trooppisia tauteja levittävät hyttyset voivat sopeutua ilmastonmuutoksen vaikutuksesta myös Suomeen. Kansainvälinen kauppa ja matkustaminen lisäävät riskejä tautien sekä myös mainittujen hyttysten leviämiseen.

Toiseksi pahin on ihminen itse, noin 500 000 kuoleman aiheuttajana, käärmeet 100 000, koirat yli 35 000, kotilot 20 000, petoluteet 12 000...

Suomen eläimistä ovat vaarallisimpia kuoleman aiheuttajia hirvet. Liikenteen hirvikolarit ym. aiheuttivat viimeisen virallisen tilaston mukaan vuosina 1998–2016 yhteensä 103 kuolemaa.

Seuraaviksi vaarallisimpia kuolemien aiheuttajina ovat hevonen 44, jyrsijät 31 (myyräkuume), ampiaiset 24, koira 22, naudat 13, punkki 13, kissa 3, karhu ja kyykäärme 1, susi 0.

Pentti Hautala

Töysä

Kommentoi