Lukijoilta: Pohjalaiset suunnannäyttäjäksi ruokapolitiikassa

Ruoka puhututtaa ja ruuasta meillä jokaisella on oma mielipide. Yleinen sanonta kuuluu, että makuaisoista ei voi kiistellä. Sen sijaan keskustelu ilmastosta ja ruuasta on heittänyt jo parin tuplavoltin verran yli tavallisen suomalaisen ymmärryksen. Helsingissä aletaan rajoittaa maidon ja lihan tarjoamista julkisissa ateriapalveluissa. Viimeisimpänä Helsingin Yliopiston UniCafe -ravintola ilmoitti lopettavansa naudan lihan tarjoamisen opiskelijaravintoloissaan.

Kun päätöksiä raaputetaan hiemankin pintaa syvemmältä, huomataan, kuinka ohuella tiedolla nämäkin ratkaisut on toteutettu. Tunne, fanaattisuus ja säästöt löytyvät hyvin helposti päätösten taustalta. Vastuullisilta henkilöiltä puuttuu myös faktat koko alasta. Tämän UniCafen johtaja Leena Pihlajamäki tunnustikin haastattelussa (IS 17.10.2019) toteamalla muun muassa: ”Jos puhutaan naudoista, jotka saavat myös nurmea ravinnokseen, luku on toki suurempi. Olen kuitenkin juuri kuullut, että noin neljä prosenttia tavallisen naudan ravinnosta muodostuu nurmesta ja loppu tulee perusrehusta. Toki jos nämä lasketaan nurmiruokituiksi, prosentit ovat aivan erilaisia. Nautojen, jotka ovat kokonaan nurmella, osuus nautakarjasta on todella pieni.”

Vahva ideologia lopettaa tuotantoeläinten pito kuulta läpi useissa puheenvuoroissa. Jos ilmastonmuutoksesta oltaisiin oikeasti huolissaan, suosittaisiin Helsingissäkin lähiruokaa. Jos huoltovarmuus olisi edes hetken ajatuksissa läsnä, olisi suomalainen tuotannon jatkuvuuden ja kannattavuuden varmistaminen jokaisen päättäjän ykkösprioriteetti.

UniCafen päätöksen jälkeen kirjoitin twitteriin pelkistetyn viestin suomalaisesta karjataloudesta.

Suomalainen maidon- ja lihantuotanto pähkinänkuoressa:

1. Pelto kasvaa nurmea.

2. Nurmi sitoo hiiltä.

3. Nauta syö nurmea.

4. Naudasta tuotetaan maitoa ja lihaa.

Ei sademetsäsoijaa. Ei rahtilaivalla kuskaamista. Ei antibioottia. Lähiruokaa. Jäljitettävyys tiloille saakka.

Vastaukset ja keskustelun jokainen voi käydä lukemassa sosiaalisen median palvelusta. Perjantaiaamuun mennessä viesti oli kuitenkin luettu jo 50 000 kertaa.

Pohjalaisten on otettava ruokamaakuntana entistä vahvempi rooli oikean tiedon levittämisestä ja näytettävä esimerkkiä omissa valinnoissaan. Sen vuoksi hankinnoissamme on lisättävä entisestään kotimaisen ruuan osuutta ja koulujen opetussuunnitelmissa kerrottava faktat suomalaisesta kotieläintuotannosta.

Mikko Savola (kesk.)

kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen

Ähtäri

Kommentoi