Lukijoilta: Pohjalaismaakunnat yhdeksi Pohjanmaaksi

Ajatus kolmen pohjalaismaakunnan yhdistämisestä nousee pintaan aina muutaman vuoden välein.

Nyt yhdistyminen on jälleen keskusteluissa, ja Pohjalainen nosti aiheen esiin torstain lehdessään. Vastaava keskustelu maakuntien yhdistämisestä on käynnissä tällä hetkellä myös Kaakkois-Suomessa, jossa on esitetty idea kolmen maakunnan yhdistymisestä Kaakkois-Suomen maakunnaksi. Emme siis ole asian kanssa yksin.

Aiheeseen ovat ottaneet kantaa myös aluekehittämisen asiantuntija Timo Aro (Pohjalainen 19.9.) sekä aluetieteen emeritusprofessori Hannu Katajamäki useasti aiemmin.

Lukuisista keskustelun avauksista huolimatta mitään konkreettista ei ole tapahtunut. Vuosien saatossa esitetyt ideat Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan yhdistämiseksi yhdeksi Pohjanmaaksi ovat saaneet aikaan toki varovaista nyökyttelyä, mutta mitään varsinaista ei asian eteenpäin viemiseksi ole tehty. Miksi näin?

Nykyinen maakuntajako on tehty vuonna 1994. Vanha läänijako puolestaan lakkautettiin vuonna 1997. Mitään historiallista perustetta nykyisille rajoille ja kolmelle erillisille pohjalaismaakunnille ei siis ole olemassa.

Yritysten toiminta, sekä ihmisten ja palveluiden arjen liikkuminen ei turhista maakuntarajoista välitä. Kaikkien hallinnollisten rajojen tulisi lisäksi aina perustua ihmisten luontaiseen liikkumisen sekä toiminnallisiin kokonaisuuksiin. Nyt näin ei ole. Kokonaisuus on pirstaleinen.

Vanhan Vaasan läänin kokoinen uusi Pohjanmaa olisi kolmen profiililtaan erilaisen keskuskaupungin ja usean seutukaupungin kattava vahva ja maantieteellisesti yhtenäinen kokonaisuus.

Yli 400 000 asukkaan ja lähes Pirkanmaan kokoisen Pohjanmaan ääni kuuluisi taatusti vahvana. Samalla poistuisi myös turhaa hallintoa kun kolmesta tulisi yksi.

On täysin ymmärrettävää että vanhoja hallinnon rakenteita ja poliittisia etupiirejä on vaikea purkaa. Aika ajoin tarvitaan silti rohkeutta kyseenalaistaa myös nykyiset rajat.

Ei voi olla niin, että vanhojen hallintorajojen rikkomiseen tarvitaan aina kokonaan uusi päättäjäsukupolvi.

On suurena pelkona, että eduskunnassa vireillä oleva maakuntauudistus maakuntavaaleineen lukitsee nykyiset maakuntarajat pysyvästi. Samalla tuleva uudistus työntää kolmea pohjalaismaakuntaa vain entistä kauemmas toisistaan.

Näin kasvaa myös pohjalaismaakuntien henkinen etäisyys. Tämä olisi Pohjanmaan yhtenäisyyden ja elinvoiman kannalta valtava menetys.

Haastan kaikkien kolmen pohjalaismaakunnan päättäjät eri tasoilla ottamaan asiaan rohkeasti kantaa. Aika keskustelulle ja rohkeillekin visioille kolmen pohjalaismaakunnan tulevaisuudesta on juuri nyt.

Marko Heinonen (kok.)

kaupunginhallituksen vpj.

Vaasa

Kommentoi