Lukijoilta: Pohjanmaan upea ympäristö ansaitsee sitä tukevan matkailukulttuurin

Vietimme heinäkuussa lomaviikon pyöräillen akselilla Lapua-Isokyrö-Laihia-Vaasa pitkälti Kyrönjokea seuraillen. Pyöräilymaisemat etenkin Kyrönjoen varressa olivat ainutlaatuisia. Toisella puolella oli itse joki kauniine koskineen ja saarekkeineen, ja toisella puolella aukenivat värikkäät pellot, joita täplittivät upeat pohjalaistyyliset talot ja pihojen puutarhat.

Saimme ensiluokkaista opastusta paikallisilta nuorilta Laihian kotiseutu- ja nuukuuren museossa sekä Isonkyrön kirkossa ja kotiseutumuseossa. Vielä yhtenä helmenä mainittakoon Simpsiön vuoren sinertävät kalliot ja ulkoilumaastot. Hienoa oli myös se, että useasta kohteesta, kuten Leväluhdasta ja Perttilän riippusillasta, oli paikan päällä hyvät infokyltit.

Tänä poikkeuksellisena vuonna ovat matkailukohteet varsinkin Saimaan alueella ja Lapissa pursunneet kotimaisia matkailijoita. Kotimaan matkailun suosio on muutenkin ollut kasvussa lisääntyneen ilmastotietoisuuden vuoksi.

Vaikka Kyrön tislaamokierroksella seuraksemme riitti muitakin, olimme pääosin näillä hienoilla kohteilla ja lakeuksilla ainoita, ainakin pyörällä liikkuneita, matkailijoita. Olisimme mielellämme nauttineet matkan aikana vielä enemmän paikallisia raaka-aineita ja osaamista hyödyntävistä kahviloista ja ravintoloista. Harmiksemme osa suunnittelemistamme kohteista oli sulkenut ovensa, ja monista avoinna olevista emme olleet etukäteen löytäneet ajantasaista tietoa internetistä.

Ymmärrämme, että koronakevät on ollut vaikeaa monille palveluyrityksille. Nyt olisi kuitenkin mielestämme mahdollisuus panostaa matkailun ja palvelurakenteen kehittämiseen siten, että Pohjanmaankin hienot kohteet ja maisemat saataisiin paremmin kansalliseen ja kansainväliseen tietoisuuteen.

Kyrön tislaamon tarina osoittaa, että mikä vaan voi olla mahdollista. Paikallisia tuotteita voisi tuoda vielä paremmin saataville. Asukkaiden hylkäämiä pohjalaistaloja voisi kunnostaa lämminhenkisiksi ja idyllisiksi kesämajoituspaikoiksi. Olemassa olevia majoitus- ja ravintolakohteita voisi jo pienilläkin muutoksilla korottaa ainutlaatuisiksi kokemuksiksi. Avainasemassa nykypäivän matkailijalle on tiedon helppo saatavuus ja tähän kannattaa panostaa. Paikallisia helmiä ei kannata siis piilotella tai luottaa siihen, että matkailija löytää ne sattumalta!

Matkastamme pitää vielä lopuksi mainita tienvarsien kukkakasvien väriloisto ja monimuotoisuus. Etelä-Suomessa kaiken alleen tukahduttaviin lupiinimattoihin tottuneelle pientareet olivat silmiä hivelevän kauniita. Hankkiutukaa eroon nopeasti leviävistä lupiinisaarekkeista vielä kun voitte.

Jussi Heinonen

Elina Lehtonen

pyöräilijät Helsingistä

Kommentoi