Lukijoilta: Pohjoinen napa-alue lämpenee

Kylmänä pidetyn alueen lämpeneminen muita alueita nopeammin tuntuu oudolta. Samalla on todettu, että napajäätikkö pienenee vuosi vuodelta.

Tälle ilmiölle on haettu selitystä esimeriksi mustasta hiilestä eli noesta. Sitä syntyy huonosti vetävissä uuneissa. Sellaisia olivat lontoolaiset kivihiilen hehkutus takat ”chimneyt”. Niiden tuottamasta hiilipölystä syntyi savusumu eli smog.

Tämä alkoi Lontoosta esiteollisella ajalla. On mahdollista, että Atlantilta tulleet matalapaineiden tuulet siirsivät smogin aineksia napa-alueelle. Nykyisin sellaisia ei ole Lontoossa, eikä nykyisten uunien hyvin järjestetyt savun kierrot tuota karstaa ja nokea. Siis mustaa hiiltä voi nousta kyllin ylös vain Siperian suurissa metsäpaloissa ja öljy- ja kaasulähteiden poltossa.

Lämpenemisen varsinainen syy voi olla siinä, että merivesi lämpenee. Tälle pitää etsiä syitä meren pohjasta.

On hyvä muistaa, että samoihin aikoihin koillisväylän avautumisen kanssa oli Islannissa merkittävästi tulivuoritoimintaa. Silloin esimerkiksi Hekla purkautui voimakkaasti.

Islanti sijaitsee Keski-Atlantin harjanteella. Se on mannerlaattojen rajapinta ja se leviää sentin vuodessa. Se ulottuu napa-alueelta etelään läpikoko valtameren.

Golf-virta siirtää lämmintä ja suolaista vettä kohti pohjoista. Se haarautuu pohjoiseen tullessaan koilliseen suuntautuvaksi merivirraksi.

Etelästä tulevat vedet ovat lähtökohtaisesti lämpimiä. Niiden kulkiessa Keski-Atlantin harjanteen alueella, siellä oleva magmaattinen lämpö siirtyy veteen. Tällä tavalla Euraasian ja Amerikan mannerlaattojen välisen raon kasvaessa yhä enemmän siltä nousevan laavan mukana siirtyy lämpöä meriveteen.

Eelis Pulkkinen

Raanujärvi

Kommentoi