Lukijoilta: Populismin kasvot paljastuivat – toivottavasti Suomessakin

Viimeaikaiset tapahtumat Atlantin toisella puolella antoivat kouriintuntuvan oppitunnin siitä, mihin populistisen politiikan tekeminen voi pahimmillaan johtaa. Vaaleihin valmistuvassa Suomessakin olisi viimeistään nyt mietittävä keinoja tunnistaa niitä populismin ansoja, joilla äänestäjiä yritetään vedättää.

Populismilla ei ole koskaan varsinaista ideologiaa, vaan se on toimintatapa, jolla tavoitellaan pelkästään valtaa. Sen välineisiin kuuluvat räävitön, usein loukkaava argumentointi, faktojen vääristely tai suoranainen valehtelu ja tarkoitushakuinen syntipukkien osoittelu esimerkiksi erilaisten salaliittoteorioiden avulla.

Populismi ei ole kiinnostunut potentiaalisten äänestäjiensä todellisista ongelmista, vaan ennen kaikkea heidän tunnetilastaan. Se pyrkii ohjaamaan esimerkiksi kansalaisten syrjäytymiseen ja koettuun eriarvoistumiseen liittyvän katkeruuden nimeämäänsä syntipukkia (eliitti, ulkomaalainen, maahanmuuttaja yms.) kohti todelliset ongelmien syyt syrjäyttäen. Tähän populismi ei tarvitse juurikaan todellista tietopohjaa, sopivat totuuden vääristelyt ja valheet riittävät (esimerkiksi Trumpin ja Bolsonaron koronan ja ilmastonmuutoksen vähättelyt).

Populisti näyttäytyy eräänlaisena palastavan messiaana, jolla on lapsellisen yksinkertaiset ratkaisu kaikkiin ongelmiin kuten muurien rakentaminen, rajat kiinni -ajattelu.

Populismi poliittisena ilmiönä on haastava. Se pystyy levittämään propagandaansa sosiaalisen median kautta joutumatta juuri koskaan vastuuseen aiheuttamastaan tunneilmaston raaistumisesta.

Rasistiset kommentit, esimerkiksi vieraslajivertaukset ja Floydin kuoleman pilkkaus ja muut ihmisarvon loukkaukset, tuovat sille vain julkisuutta. Populistisen liikkeen johto yleensä vähättelee tällaisia esiintuloja sananvapauden taakse piiloutuen.

Tunneilmaston raaistumisen seurauksena on valitettavasti myös väkivaltaisen toiminnan kynnyksen alentuminen. Voidaankin ihan aiheesta pohtia, onko esimerkiksi nuorten väkivaltarikosten lisääntyminen ainakin osittain tällaisen myrkynkylvön seurausta.

Näin vaalikeväänä tulee korostaa demokratian perusperiaatteita. Washingtonin tapahtumien jälkeen on tärkeää muistaa, että demokratia ei ole pelkästään äänestämistä vaaleissa vaan myös demokraattisten rakenteiden toimivuutta ja kansalaisten luottamusta niihin.

Populistisille liikkeille tällainen vastuullisuus sopii huonosti, koska niille pelkästään valtaan pääsy riittävillä äänillä merkitsee jotakin. Presidentti Trumpin painostus ja vaatimus lisä-äänien taikomisesta, vaikka tyhjästä, osoitti tämän varsin selvästi. Voi vain kauhulla ajatella millainen olisi maailman tulevaisuus, jos hän olisi onnistunut.

On muistettava, että esimerkiksi Hitler pyrki aikoinaan valtaan demokraattisten vaalien avulla, romuttaakseen sen jälkeen koko demokratian ja onnistui siinä.

Erilaista populistista huuhaata, jolle on tyypillistä esimerkiksi tieteellisen tiedon halveksiminen (mm. rokotevastaisuus), ihmisten harhaanjohtaminen ja epäluulojen kylväminen, tuntuu meilläkin riittävän.

Nyt on aika yhdessä miettiä tällaisten vastuuttomien ja vihaa levittävien liikkeiden torjuntakeinoja. Toivottavasti siinä onnistumme.

Yrjö Heikkinen (sd.)

Lapua

Kommentoi