Lukijoilta: Posti, palkka ja tulonjako

Varatuomari Jaakkola: Et nyt halunnut ymmärtää pointtia. Kyse ei ole osakeyhtiön lakiteknisestä määritelmästä, vaan palkkaerojen oikeudenmukaisuudesta. Kaikki se mainitsemiesi ” pienten poliittisten toimijoiden ja muiden nilkkien” moraalinen närkästys johtuu tästä seikasta.

Haluttomuutesi katsoa asiaa sellaisena kuin se todella on, kielinee todellisesta motiivistasi: pelkäät orastavan palkkaerojen tasaamiskehityksen ulottuvan lopulta sinunkin kohtuuttomalle tasolle kiivenneeseen varatuomarin tilipussiisi. On alhaista kiinnittää huomio epäolennaisiin sivuseikkoihin ja siten hämätä varsinaista asiaa. Lainoppineen henkilön toimintaa tulisi johdattaa ensisijaisesti totuus ja omien etujensa ulkopuolelle asettuminen, ei teoreettisen elämästä erotetun lain soveltaminen omia mieltymyksiä vastaavaksi.

Valta, asema ja liiallinen varallisuus heikentävät todellisuudentajua. Lisäksi norsunluutornissa etääntyy helposti aidosta elämästä. Vuoden mittainen uudelleenkoulutusleiri vaikkapa postityössä voisi selkiyttää monen todellisuudesta etääntyneen turpean egon omistajan arvopohjaa.

Postissa lähes kolmenkymmenen vuoden ajan työskennelleenä voin todeta, että kyse on muustakin kuin vain käytännöllisistä irtisanomisista ja henkilöstön matemaattisen tarkasta karsimisesta. Malisen ja hänen johtoryhmänsä otteet ovat nimittäin olleet erittäin kovia.

Väkeä on irtisanottu huomattavasti enemmän, kuin mihin tarve olisi oikeuttanut. Kuvainnollisesti ilmaistuna sadan prosentin työpanosta on hoidettu 75-prosenttisella henkilömäärällä, jonka jaksaminen on vähitellen johtanut 50 prosentin työsuoritukseen.

Koska mahdottoman työsuorituksen ja kohtuuttoman hosumisen vuorelle ei jaksa kiivetä päivästä päivään ja vuodesta toiseen, monet ovat valinneet jatkuvista ylitöistä kieltäytymisen. Esimiesporras ei kuitenkaan saa palkata lisää väkeä, joten postia on jäänyt runsaasti jakamatta ympäri Suomea. Tilanne on jatkunut pidemmän aikaa. Tämä on luonnollisesti huonon ja ahneen ylätason johtamisen syytä. Tämän lisäksi on väkisin lanseerattu työmenetelmiä, jotka eivät toimi, vaan pidentävät työaikaa entisestään.

Tehtyjä virheitä ei haluta myöntää, vaan pidetään jääräpäisesti kiinni valitusta linjasta: on unohtunut, että alatasoilla on kyse ihmisistä, ei numeroista.

Mikäli Suomeen ollaan luomassa matalapalkka-aloja, joilla ei voi tulla toimeen, on ensin aiheellista kysyä: eikö vika ole tulonjaossa? Olisiko niin, että paskaduunialoja ei tarvitsisi synnyttää, mikäli tulonjako olisi oikeudenmukaisempi. Juuri tämä kysymys on postin johdon palkkakiistankin keskeinen kysymys. Enkä nyt tietenkään tarkoita ainoastaan suuryhtiöiden ylipalkattuja johtajia, vaan koko yhteiskunnallista tilannetta.

Tämä tervehdyttäisi myös talouden rakennetta ja lisäisi ostovoiman kiertoa.

Rahoitusmarkkinoille tulisi miettiä uusia ratkaisuja – niitä on jo nyt – sillä pörssiyhtiöiden tulonsiirrot jo ennestään rikkaille sijoittajille on tullut tiensä päähän. Jo Platon totesi 2 500 vuotta sitten, että tuloerojen tulisi olla enintään kuusinkertaisia. Nykyään ne ovat pahimmillaan jopa monituhatkertaisia.

Lisäksi sosiologisen tutkimuksen piirissä on jo sadan vuoden ajan tunnettu liiallisten tuloerojen vaikutus yhteiskuntarauhaan. Viimeaikainen populismin nousu on tämän kehityksen alkusoittoa.

Olemme odottaneet liian kauan. Nyt on vihdoinkin muutoksen aika. Sillä ei ole mitään väliä, mitä vastaavat pomot tienaavat muissa maissa: Suomen on toimittava maailman omatuntona. Nyt on muutoksen aika.

Rami Karppinen

postinjakaja

Mustasaari

Kommentoi