Lukijoilta: Postin johdolle kysymys Antti Rokan sanoin

Tuntemattoman sotilaan Antti Rokka sanoi luutnantti Lammiolle: ”Ai p--kele. Mie lakaisemmaa nurmikkoo ja laittelemmaa kivvii polun reunoihe. Mitä sie ajattelit kun sie tuon keksit”?

Tämän kysymyksen voi esittää Postin johdolle, kun he kävivät viime elokuussa kokoustamassa peräti San Franciscossa asti. Mitä he ajattelivat, kun keksivät, että Postin työntekijöiden palkkaehtoja heikentämällä parannetaan Postin kilpailukykyä.

Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjolaa (2017 alkaen) ja hallitusta valtio- omistaja ohjeisti rukkaamaan Postia sellaiseen taloudelliseen kuntoon, ettei yhtiö joutuisi tulevaisuudessa pyytämään valtiolta lisää pääomaa mahdollisten tappioiden kattamiseen.

Ilmeisesti he ovat sitä mieltä, että ylenmääräinen palkitseminen johdolle nostaa kannattavuutta.

Postin hallitus päättää toimitusjohtajan ja johtoryhmän palkitsemisesta. On lyhyen aikavälin bonuksia ja pitkäaikaisia kannustimia ja lisäeläkkeitäkin, joista kertyi vuoden 2018 palkkoja yhteensä yli 4,5 miljoonaa euroa. Toimitusjohtajan keskimääräiseksi kuukausipalkaksi tuli 82 000 euroa, muun johdon noin 23 000 euroa.

Samaan aikaan postilaisten palkkoja oltiin alentamassa perusteena väite, että kilpailijoilla on käytössä edullisempi työehtosopimus kuin Postilla. Kilpailijat Matkahuolto ja PostNord ovat kumonneet tämän väitteen. Matkahuollon toimitusjohtaja Janne Jakola ja PostNordin Johanna Starck sanovat, että niillä on jo nyt valmiiksi korkeampi työehtosopimus kuin Postilla tällä hetkellä, eikä heillä ole aikomusta lähteä ”työehtoshoppailuun”.

Kilpailijoilla on sentään etu, ettei niillä ole sen kaltaista palkitsemistaakkaa kuin Postilla!

Sitten on se ohjeistus ”taloudellisen kuntoon” saattaminen. Sitähän ei saada sillä, että laajennutaan hintoja polkemalla, eikä suostuta avaamaan tilinpäätöksiä. Kuljetusyrittäjät ovat jo 2017 vedonneet hallitukseen tähän Postin hintojen polkemiseen. Siinä syy läpinäkymättömyyteen.

Ristiriitaa on myös osakeyhtiölain kanssa, jonka mukaan yhtiön toiminnan tarkoituksena on tuottaa voittoa osakkeenomistajalle. Kuten MOT/Yle on selvittänyt, niin Postin logistiikkapalvelut tuottavat edelleen tappiota, kun taas perinteinen postipalvelu on kannattavaa, silti Postin johto on vaikeuttanut juuri sitä irtisanomalla sieltä väkeä väärillä väitteillä.

Postilaiset eivät alistuneet palkanalennuksiin. Posti joutui perääntymään, vaikka se ei ollut pykälien mukaan mahdollista.

Johtopäätösten aika!

Risto Kuivaniemi

Lappeenranta / Ilmajoki

Kommentoi