Lukijoilta: Postin kulkeminen on perusoikeus vielä 80 vuotta talvisodan jälkeenkin

Journalistiliiton tiedote postilakkoon liittyen on jäänyt oudon vähälle huomiolle, eikä ainakaan ns. valtamediassa (Yle ja HS) sitä ole siteerattu.

Outoa! Varsinkin nyt, kun Ilkka ja Pohjalainen yhdistyvät, on syytä tuoda esiin tiedotteen sanomaa ongelmista, jotka ovat osaltaan johtaneet postilakkoon.

Journalistiliitto vaatii painettujen lehtien jakelun turvaamista ja sanoo valtion tuen olevan välttämätöntä ja viittaa kuinka muissa Pohjoismaissa valtio tukee lehtien jakelua. Lehtien jakelun turvaaminen vaatii nyt selkeää ratkaisua valtiolta sanotaan tiedotteessa ja edelleen; Postin kulkeminen on perusoikeus ja täysin välttämätöntä myös tiedon välityksen kannalta. Esimerkkinä paikallislehtien merkitys oman alueen tiedon kulkuun ja päätöksentekoon on ehdoton.

Liiton mukaan valtion tuki on välttämätöntä, jotta paperilehdet saadaan perille median digitalisoitumisen murrosvaiheessa. Postin kulkua ei ei turvata pienentämällä postilaisten pieniä palkkoja. Liitto muistuttaa, että kymmenessä vuodessa jakelukustannukset ovat nousseet yli 60 prosenttia. Nyt lukijan rahasta suurempi osa kuluu jakelun kuin sisällön tekemiseen.

Lehtien kuljetus- ja jakelutuet on Suomessa lakkautettu asteittain vuoteen 1996 mennessä, sen sijaan valtio ottaa jakelua hoitavasta postista osinkoja vuosittain kymmeniä miljoonia euroja vuosittain!

Nyt asetetun työryhmän kannattaa lukea Journalistiliiton tiedote, niin oikeassa siinä ollaan. Työryhmää voi vielä muistuttaa historiasta: Talvisodasta tulee kuluneeksi 80 vuotta, yksi merkittävä osa selviytymisellä siitä itsenäisenä valtiona oli, että kirjeenvaihto rintaman ja kotien välillä toimi vieläpä olosuhteisiin nähden hyvin!

Juho Kuivaniemen kirjeestä talvisodan ajalta 15.1.1940 kotiin ote: ”Odottelemme tässä postia, ajattelin jos saisin kirjeen, niin saisi siihenki vastata. Posti tuli, nyt alkas jakelu ja odotan jännityksellä. Niitä tuli 2 kirjettä, toinen isältäs. Nyt luin molemmat ja jatkan kirjoittamista...”

Risto Kuivaniemi

Lappeenranta / Ilmajoki

Kommentoi