Lukijoilta: Postin pomolle tuplapalkka!

Suomen posti eli Posti Oyj on osakeyhtiö. Sen tarkoitus on tuottaa omistajalleen, Suomen valtiolle voittoa. Sen toimintaa säätelee osakeyhtiölaki.

Sen sijaan postin tehtävänä ei ole työllistäminen, eikä tuottamattomien työpaikkojen ylläpitäminen. Sen on työllistettävä vain se määrä henkilöstöä, minkä se tarvitsee tehtävänsä pyörittämiseen.

Posti toimii markkinaehtoisesti kilpailutilanteessa eikä suinkaan entisaikojen monopolina.

Postin toimitusjohtajan palkkaa ja bonuksia on kuorossa paheksuttu. Mitä pienempi poliittinen tai muu nilkki – sen äänekkäämmin ulvotaan susien mukana kuorossa.

Postin johdon palkkaus perustuu sopimuksiin, jota Posti Oyj:n hallitus sekä pelkästään kansanedustajista koostuva hallintoneuvosto on hyväksynyt. Nykyinen toimitusjohtaja Heikki Malinen on onnistunut juuri siinä, mihin hänet on palkattukin, eli kriisiyhtiön pelastamisessa.

Hänen aikanaan yhtiö on pystynyt tulouttamaan omistajalleen valtiolle miljoonaluokan voitot vuosittain. Jos potilas on huonossa kunnossa, pitäisikö lääkärin palkkaa alentaa, jos rohdot ovat kipeitä.

Postin rahoitus perustuu sen saamiin liiketuloihin. Niistä maksetaan myös postin kaikki palkat – myös toimitusjohtajan - eikä suinkaan verovaroista.

Postin yhtiöittäminen aikoinaan oli poliittinen päätös. Nyt posti on yhtiö ja sitä pitää johtaa kuten yhtiötä eikä yhtiö voi olla sosiaalitoimisto. Jos ennen tarvittiin kolme ukkoa yhteen työhön, mutta nyt vain yksi, on johtajan velvollisuus järjestää asia kuntoon keinoilla millä hyvänsä.

Työmies on palkkansa ansainnut eikä huonoja työmiehiä ole. On vain hyviä tai huonoja johtajia ja Malinen on tehnyt juuri sen, mihin hänet on palkattu. Esitänkin, että hänen palkkansa tuplataan.

Matti Jaakkola

varatuomari, Mustasaari

Kommentoi