Lukijoilta: Postin sekoilua

Postin hommaa on ollut kuljettaa kirjeitä ihmiseltä toiselle jo neljäsataa vuotta, se on aika yksinkertainen tehtävä. Sitten kun kirjeiden määrä on vähentynyt, niin vastaavasti pakettien määrä on kasvanut, edelleen hyvin yksinkertainen tehtävä.

Postilla on monopoli kirjeitten jakelussa ja posti saa itse määrätä postimerkin hinnan, yhäkin tuntuu yksinkertaiselta liiketoiminnalta. Mikä sitten on mennyt pieleen?

Ehkä se on mennyt pieleen sen jälkeen, kun postin pääjohtajan paikalle ei enää nimitetty entisiä poliitikkoja.

Aiemmin postia ja postin toimintaa pyörittivät ne, jotka oivat postin ydintoiminnan asiantuntijoita ja entiset ”Posti-Pekat” istuivat toimistossaan, eivätkä sekoilleet postin toiminnan ”kehittämisessä”. Sitten sinne palkattiin kovalla palkalla kehityspäällikkö, pääjohtaja sekä heille asiantuntija armeija postin ulkopuolelta.

Ajatus oli, että nämä ihmiset, jotka tulivat postin ulkopuolelta, toisivat ns. tuoreita ideoita ja uusia visioita postin toimintaan.

Yksi idea oli lähteä kilpailemaan ulkomaille! Keneltä meidän posti sitten aikoi markkinat kaapata? Suurilta eurooppalaisilta toimijoilta vai maailman laajuisesti toimivilta kansainvälisiltä yhtiöiltä, joiden liikevaihto keikkuu miljardiluokissa?

Mutta se ei pelaa, joka pelkää! Suomen posti muutti nimensä Itellaksi ja herrat lähtivät Eurooppaa valloittamaan, muutama markka taskussaan.

Ensimmäiset miljoonat hukkuivat tietysti siihen, kun piti selittää, että tämä Itella on muuten sama kuin teidän posti, mutta keksittiin sille uusi nimi, jotta maailman valloitus olisi helpompaa. Siis sama posti joka nimenä on yleisesti käytössä suunnilleen ympäri maailmaa.

Isot hoitelivat isot kuljetukset ja tekivät rahaa kuten ennenkin ja Suomen posti kanniskeli pikkupaketteja satojen kilometrien päähän Venäjällä ja vanhan Itä-Euroopan alueella.

Sitten istuttiin ja tutkittiin ja huomattiin, että ei tästä kyllä rahaa tule, että mikähän tässä nyt oikein on vialla? Vaihdettiin nimi takaisin Postiksi!

Ja taas meni miljoonia siihen, kun piti selittää, että tämä Posti on nyt se sama kuin se mikä teilläkin on posti ja jos joku kysyi, että mikäs tämä Itella sitten oli?

Niin siihen ei ollut sitten muuta vastausta kuin, että h-tin huono idea!

Lyhyesti sanottuna halvemmaksi olisi tullut jos vain olisi pidetty postin pääjohtajana pois potkittuja poliitikkoja.

Yksikään yksityinen yritys ei voisi koskaan toimia kuten Posti, muuten johtajille napautettaisiin hilut kinttuihin.

Valtion yhtiöstä voidaan laittaa mies sanomaan suoraan, että koska kirjepostin kantaminen vähentyy ja pakettien jakelu lisääntyy, niin siirretään pakettipuoli uuteen yhtiöön ja saadaan duunareiden palkat alas! He saattoivat muotoilla asian tietysti siten, että muuttuvat globaalit markkinat (pakettien jakelua Siperiassa) vaativat postia mukauttamaan omaa toimintaansa.

Sillä asialla ei ole heidän mielestään mitään tekemistä, että mitään kilpailua ei ole kirjepostin jakelussa ja he saavat hinnoitella tämän palvelun itse!

Ja nyt ihmetellään koko kansan voimin sitä, että mitä ihmettä tekee media-alan liitto paketti-ihmisten joukossa? Tästäkö ideasta eronneelle johtajalle kannatti maksaa miljoonien palkat ja bonukset? Hakemalla haettu pikkuinen runoilijoiden liitto, tekemään sopimuksia ja saadaan vastuu pois omista käsistä.

Kyllä ihmiset kehtaavat, kun saa pelata toisten rahoilla ja kun siitä vielä maksetaan hyvin.

Minä en kyllä hyväksy, että minun maksamilla veroilla pyöritetään järjen- ja hyvien tapojen vastaista toimintaa.

Juha Niemi

Ilmajoki

Kommentoi