Lukijoilta: Puhdas juomavesi on elämän ehto

Ilkka-Pohjalaisen pääkirjoituksessa (26.7.) kerrottiin Kurikasta löytyneestä syväpohjavesiesiintymästä ja sen potentiaalisesta hyödyntämisestä juomavedeksi. Löydös on Pohjoismaiden laajin.

Kaikki paitsi elämä on turhaa, lauloi Juice Leskinen aikoinaan. Noinhan se taitaa olla.

Turhuutta on kylvetty ja kasvatettu ihmisen toimesta tarpeettomasti monin tavoin. Turhuuden markkinoilla kulutetaan - tälläkin hetkellä - maapallomme luonnonvaroja, piittaamatta paljoakaan tulevaisuuden synkistä ennusteista, ajatellen esimerkiksi juomaveden riittävyyttä.

Puhdas juomavesi, vesi ylipäätään, on elämän ehto ja ylläpitäjä. Jos se loppuu, päättyy elämäkin tässä muodossaan Tellukseltamme. Tekniikkaa hyödynnetään suodattamalla merivettä juomakelpoiseksi joka sinänsä on edistysaskel. Kantaako se, jää nähtäväksi.

Juomavedestä on käyty riitoja, jopa sodittu. Tultaneen sotimaan tulevaisuudessakin.

Ihmisellä on perustarpeensa, kaikilla elollisilla. Ihminen taitaa olla ainoa laji, joka elää yli varojensa suhteessa luontoon, vieläpä tuhlauksestaan tietoisena. Pois se meistä!

Kurikan pohjavesiesiintymän löytyminen on mahdollisuus, kultaakin kalliimpi. Kuten pääkirjoituksessa todetaan: ”Pohjalaisten kannattaa olla sekä ylpeitä että iloisia tästä maaperän aarteesta”.

Tavallisina pitämämme asiat eivät suinkaan ole itsestäänselvyyksiä. Valitaan viisaasti ja varjellaan sitä mitä meillä vielä on.

Tapani Kurttila

Lapua

Kommentoi