Lukijoilta: Puheet vaalien siirtämisestä vastuuttomia

Kuntavaalien pitäisi olla alle kahden kuukauden kuukauden päästä, 18.4. Nyt kuitenkin kuuluu huhuja valtion virkamiehiltä ja puolueilta, että vaaleja halutaan siirtää.

Pääministeri Sanna Marin väläytti tätä jo elokuussa, ja nyt tammikuussa Satakunnan sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Harri Lehtonen kertoi, että vaaleja pitäisi siirtää.

Muista puoleista tälle ei virallisesti tukea löydy ainakaan vielä, mutta 22.2 oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen kertoi A-studiossa, että poliittiset puolueet keskustelevat vaalien siirtämisestä. Jotain siis on tekeillä.

Aamulla 25.2. hallituksen tiedotustilaisuus keskittyi koronaan, ja vihjasi vaalien siirtämisen ikään kuin sivujuonteena. Tämä entisestään lisää epäilyjä, hallitus aikoo käyttää koronatilannetta härskisti hyväksi ja siirtää vaaleja koska pelkäävät menettävänsä paikkoja valtuustoissa ja ehkä jopa hallituksen kaatumista.

Vaaliensiirtämispuheet ovat varsinkin hallitukselta ja demareilta erittäin vastuutonta puhetta, suorastaan demokratian halventamista. Tekosyynä siirtämiseen pidetään tietenkin koronaa, että muka näin vaikeassa epidemian tilanteessa ei voitaisi pitää vaaleja.

Oikeasti he eivät pelkää koronaa, vaan pelkäävät että suuri osa juuri heidän omista kannattajistaan ei uskalla lähteä vaaliuurnille. Demarien kannattajakunta on keskimäärin vanhempaa kuin muiden puolueiden, eli kuuluu todennäköisemmin riskiryhmään.

Jos demareita oikeasti kiinnostaisi koronatilanne, olisi Suomeen jo vuosi sitten järjestetty rajoille karanteeni ja pakollinen testaus, eikä koronaa olisi päästetty rajojen sisäpuolelle. Ei olisi tarvinnut laittaa ravintoloita kiinni ja laittaa koko kulttuurialaa kyykkyyn. Ei tarvitsisi murehtia riskiryhmäläisistä tai pitää etäkoulua.

Mutta nämä asiat eivät kiinnosta hallitusta, suomalaisten kyykyttäminen ja kärsimys eivät tunnu heille missään.

Vasta kun kannatus on uhattuna, voi hallitus herätä tekemään jotain koronan takia, mutta sekin on väärä aikomus ja väärästä syystä.

Lauri Karppi (ps.)

kaupunginvaltuutettu

Vaasa

Kommentoi