Lukijoilta: Putinin isä tihutöissä Virossa

Mart Laar (synt. 1960) toimi kahteen otteeseen Viron pääministerinä. Vuosina 1992–94 hän oli itsenäistyneen Viron pääministeri. Maa kääntyi länteen, tehtiin uudistuksia, ja Venäjän asevoimat poistuivat.

Toinen pääministerikausi oli 1999–2002. Sinä aikana Viro sai EU- ja Nato-jäsenyydet, koki digitaalisen vallankumouksen ja sähköisen vallankumouksen. Viro on menestystarina, moni meistä on nähnyt kehityksen.

Tuore kirja Mart Laar: Viro vuonna nolla (Docendo) on kiehtova tietopaketti. Valtion kassa oli tyhjä, piti maksaa palkkoja, eläkkeitä, luoda uudenlainen poliisi.

Narvan venäläiset saivat tukea joen itäpuolelta. Yhteyshenkilönä hääri Pietarin kaupungin kansainvälisten asioiden työntekijä Vladimir Putin.

Hän on muistelmissaan kertonut isänsä olleen sodan aikana tuhoamispataljoonan jäsen. Yksikkö oli kärsinyt virolaisten takia raskaita tappioita.

Oli suuri vaara, että Narvasta olisi tullut autonominen alue, irti Virosta.

Leninin patsas siirrettiin torilta Narvan kaupunginvaltuuston päätöksellä 1993 Hermannin linnan sisäpihalle.

Kun Kremlissä neuvotellaan sotavoimien poisvetämisestä, presidentti Jeltsin juopuu niin, ettei hänen puheestaan saa selvää. Presidentti Meri joutuu tulkin roolin. Monen vaiheen jälkeen sotajoukot lähtivät Virosta 1994.

Suomalaiset yksityishenkilöt, järjestöt ja poliitikot saavat kiitosta Laarilta. Pääministeri Paavo Lipponen uhkasi estää EU:n laajenemisen, jos ei Viro ole joukossa mukana.

Niin moni kirjan henkilöistä on vieraillut Lapualla. Kadrinan kirkkoherra Illar Hallaste, Narvan kuvernööri Indrek Tarand, muusikko Ivo Linna, suurlähettiläs Matti Maasikas, eversti Matti Lukkari, presidentti Arnold Rüütel, piispa Jaan Kiivit, professori Rein Veideman ja varapuhemies Tunne Kelam.

Mart Laar ja hänen vaimonsa Karin puhuvat hyvää suomea. Poliitikon ura loppui aivohalvaukseen 2012. Laarin puolue on Isänmaan liitto.

Pentti Kangasluoma

Lapua

Kommentoi