Lukijoilta: Puunkorjuun tehokkuus on suuri huijaus

Suomalaista puunkorjuuta luullaan yleisesti maailman tehokkaimmaksi. Metsäyhtiöt kuitenkin piilottavat korjuun kustannukset huolellisesti varjelluksi salaisuudeksi. Ensimmäisen kerran on kustannuksia arvioitu rahamäärinä kirjoittajan 2017 kehittämällä puunkorjuun Lauri-laskurilla. Laskuri on exel-ohjelman taulukko.

Taulukon käyttäjä voi muuttaa taulukossa sovellettuja kustannuksia omaa tilannetta vastaavaksi. Laskuri antaa muuttuneen tuloksen välittömästi.

Puunkorjuun kustannukset maksaa aina puun myyjä. Pystykaupoissa metsäyhtiö vähentää kustannukset pimeästi puun bruttohinnoista (tehdashinnoista), joita puun myyjä ei tiedä.

Pystykaupoissa vallitsee järjetön tilanne. Puun myyjä ei tiedä myymänsä puun hintaa eikä korjuutyön maksaja (puun myyjä) ostamansa korjuutyön hintaa. Myyjä saa tietää puun hinnasta vain jäännöksen, jota nimitetään puun kantohinnaksi. Jäännös on sitä pienempi mitä suuremmat ovat korjuun kustannukset ja päinvastoin. Kustannuksiin voidaan sisällyttää mitä tahansa muitakin kuluja miten paljon hyvänsä.

Puun pystykauppa todetaankin englanninkielisessä metsätalouden oppikirjassa täydelliseksi korruptiota aiheuttavaksi järjestelmäksi. Muissa Euroopan maissa pystykauppaa ei ole.

Laskurin antama tulos osoittaa väitteen maailman tehokkaimmasta puunkorjuusta huijaukseksi. Korjuun kustannukset ovat järisyttävän korkeat.

Jos vuoden 2013 puunkorjuu olisi tehty metsäkoneiden sijasta maataloustraktoreilla ja maatilayrittäjän nettotuntiansioksi oletettu 15 euroa/tunti, olisi kustannuksia säästynyt noin 500 miljoonaa euroa (10 €/m3).

Puun hintaa olisi voitu nostaa noin kuusi euroa/kuutiometri ilman puun tehdashinnan nousemista.

LAURI VAARA

maatalous- ja metsätieteitten tohtori, valtiotieteen tohtori, eduskunnan ja tutkijoiden asiantuntijapankin (Tutkaksen) asiantuntija

Helsinki

Kommentoi