Lukijoilta: Pyöräilijän suojatie

Ilkka-Pohjalainen uutisoi 10.11. liikenneonnettomuudesta, jossa koululainen jäi auton töytäisemäksi suojatiellä. Kuten poikkeuksetta tällaisissa lehtijutuissa, tälläkin kertaa tapahtumasta kirjoitettiin tavalla, josta problematiikka ei läheskään kaikille lukijoille aukene.

Tällaisella suojatiellä autoilijalla on väistämisvelvollisuus kävelijöihin nähden, mutta suojatiellä pyöräileminen onkin sitten kokonaan eri juttu. Tuossa kohdassa autoilijalla on väistämisvelvollisuus: Autoilijan on väistettävä polkupyörää taluttavaa kävelijää. Mutta jos pyöräilijä siinä ylittää tien pyörää ajaen, niin silloin pyöräilijällä puolestaan on väistämisvelvollisuus.

Suomen laki ei autoilijalle kuitenkaan anna päälleajo-oikeutta, sillä lain mukaan liikenteessä on jokaisen noudatettava varovaisuutta. Onnettomuuden sattuessa puntaroidaan, ovatko osapuolet olleet liikenteessä riittävän varovaisia.

Osapuolten vakuutusyhtiöt aikanaan kiistelevät siitä, kumpi maksaa auton lommot, polkupyörän lommot ja ihmisten lommot. Vai onko se tasapeli, kun molemmat ovat olleet liian varomattomia. Laki on niin kuin se luetaan. Jos sattuisi esimerkiksi niin, että autoilija todistettavasti ajaisi tuossa tilanteessa huomattavaa ylinopeutta tai päihteitten vaikutuksen alaisena jne., niin silloin syyllisyyden puntarointiin tulisi uusia piirteitä.

Olen varma siitä, että melkein kaikilla suomalaisilla on vakavia puutteita pyöräilijän liikennesääntöjen tuntemisessa. Kovin usein autoilijana näen tilanteita, joissa polkupyöräilijät ajavat suojatielle sen näköisinä että luulevat sen olevan ”pyöräilijän suojatie”. On se kyllä pyöräilijänkin suojatie, jos pyörää taluttaa. Mutta jos ajaa, niin silloin kysymyksessä ei ole jalankulkija vaan ajoneuvo, jota ei koske kävelijän liikennesäännöt vaan ajoneuvon liikennesäännöt!

Jorma Metsä-Ketelä

Seinäjoki

Kommentoi