Lukijoilta: Pyydystä ja päästä -kalastus on eläinrääkkäystä

Sunnuntain 28.6. Ilkka-Pohjalaisessa kalatalousasiantuntija antoi ohjeita siitä, miten pyydystä ja päästä -kalastus tulisi suorittaa, jotta kaloista ainakin 90 prosenttia selviytyisi hengissä ja mahdollisimman vähillä vaurioilla, jotta ne pystyisivät pian osallistumaan seuraavaan kalastuskertaan. Kirjoituksessa ei käsitelty pyydystä ja päästä -kalastuksen eettistä puolta, joten koetan esittää siitä joitakin näkökohtia.

Ihminen pyrkii nykyisin aiheuttamaan eläimille mahdollisimman vähän kipua ja kärsimystä. Tuotantoeläinten hoidosta ja teurastuksesta on olemassa tarkat määräykset, joiden noudattamista valvotaan. Kalojen käsittelemisestä on annettu ohje, jonka mukaan kala on heti pyydystämisen jälkeen tainnutettava ja verestettävä. Pilkkikilpailuissakin on kiertänyt tarkastajia vaatimassa, että pilkityt kalat on heti iskettävä tainnuksiin.

Tätä taustaa vasten on ristiriitaista, että pyydystä ja päästä -kalastuksessa sallitaan kalan kiduttaminen pelkästään sen vuoksi, että kalastaja kokisi jännitystä ja saisi kicksejä siitä, että pystyy estämään epätoivoisen kalan pakoyritykset ja saamaan saaliinsa valokuvattavaksi.

Kun on seurannut kalan rimpuilua ja käyttäytymistä vedessä, ei voi olla epätietoinen siitä, että kala kärsii. Kalan tuskaa on vaikea mitata, mutta sen käyttäytymisestä voi päätellä, että se on tuolloin äärimmäisessä kuolemanhädässä.

Kirjoituksessa kalatalousasiantuntija kehottaa pyydystämään kalan ”nopeasti ja hellävaraisesti”. Sitä juuri kalastaja ei halua. Hän haluaa mahdollisimman pitkän taistelun ja vasta sen jälkeen voiton.

Ihminen, joka kiduttaa kalaa pelkästään oman nautintonsa vuoksi on ajattelematon, välinpitämätön tai julma. Pyydystä ja päästä -kalastus on eläinrääkkäystä. Toivon kalastuslakiin nopeasti pykälää, joka kieltäisi tämän kalastusmuodon kokonaan.

Lauri Hakamies

Vaasa

Kommentoi