Lukijoilta: Radiokeli vaikuttaa tv-lähetyksiin

Kurikkalainen Teemu Luoma kertoo I-P:ssa 12.9. television näkyvyysongelmista. Itselläni on samanlaisia Maalahden Långåminnessa ja naapurilla kilometrin päässä hiukan vastaavia.

Etäisyyteni Lapualle on arviolta pitempi kuin Luomalla. Oma, aika tavallinen antennini on 10–11 metrin korkeudessa, Luomalla näyttää olevan taloon verraten samoin? Taloni on Lapualle päin tiiviisti metsän suojassa.

Samanlaiset mosaiikki- ja ei signaalia -ongelmat vaihtelevat riippuen vuodenajasta, kellonajasta, säätilasta, korkea- ja matalapaineesta. Juuri tuohon ilta-aikaan päivän pimetessä, mutta myös aamuisin valon sarastaessa. Syksyllä nyt taas ne lisääntyivät. Sama jutussa mainittu kanavanippu 1–5 vikailee yhdessä, mutta samaan aikaan voivat muut niput näkyä, tai päinvastoin. Syntyy vaihtelevasti mosaiikkia, joka voi kestää pitkäänkin. Tai kuva ja ääni katoaa vähitellen kokonaan ja palautuu vähitellen. Joskus useaan kertaan toistuen.

En ole ollut yhteydessä Digitaan enkä muuallekaan, koska on olemassa yksi vaikuttava tekijä, josta lehtijutussa ei puhuttu. Se on ns. radiokeli. Tarkkailemalla säätilaa olen huomannut yhteyden. Asiasta on puhuttu tiedotusvälineissä ajoittain.

Radio-aallot kulkevat ilmakehässä suoraviivaisesti, pallomme pyöreyden takia ne riittävän kaukana suuntautuisivat avaruuteen. Siksi linkkimastot ovat korkeita ja etäisyys niihin ei voi olla liian pitkä.

Radiokeli-ongelman luo se, että radio-aallot heijastuvat myös eri ilmakehän kerroksista heikommin ja voimakkaammin kulkien siksakkia kerrosten välissä. Siksakin yläasennossa ne ohittavat maanpinnan ja ala-asennossa osuvat maanpintaan ja antenneihin. Tämän opetti radioamatööri-isäni.

Ilmiö on lahjomaton, voimakas antennivahvistus voi auttaa. Siksak-ilmiön ansiosta radio-aaltoja ja niiden viestejä voi kuunnella toiselta puolelta maapalloakin. Tähän perustuu mm. radioamatöörien yhteydenpito.

Eri aaltoalueilla saa yhteyden paremmin ja huonommin eri puolille maailmaa. Yhteyttä ei saa joka hetki, mutta riippuen ilmakehän kerrosten korkeuseroista ja niiden muutoksista, yhteys osuukin lopulta kohdalleen. Riippuen radio-aaltojen taajuudesta siksak-aaltojen pituus vaihtelee vastaavasti.

Sama ilmiö on kyseessä tässäkin. Mutta mikä avuksi? Antenni ylemmäksi, antennivahvistus, hyvä antennikaapeli, digibokseissakin olen huomannut eroja. Minun täytyy siirtää antennimasto muustakin syystä ja sitten nostaa antenni korkeammalle. Sitten näen mahdollisen vaikutuksen.

Digiajan alkaessa kokeilin uuden antennin korkeutta rakennustelineiden avulla. Sain sen 14 metrin korkeuteen, eikä kuva ollut hyvä. Isä neuvoi ja antoi hyvän kaapelin, ja kuva oli hyvä. Sen jälkeen sain kokeilla kuinka alhaalta hyvä kuva näkyi.

En tiedä Luoman asuinpaikan maastonmuotoja ja kuinka paljon linkkimastoon päin on maastoesteitä. Se vaikuttaa, samoin puiden korkeus, koska minulla keväisin ongelma lisääntyy, kun puihin tulee lehti. Puut myös kasvavat joka vuosi.

Kuvan perusteella vaikuttaa, että Luoman talo on rinteessä, onko ympärillä korkeampiakin kohtia?

Tässä yksi mahdollinen syy ongelmaan. Tuulivoimaloiden massiivinen koko voi ehkä myös vaikuttaa sähkömagneettisiin radio-aaltoihin?

Risto Holtti

Maalahti

Kommentoi