Lukijoilta: Rahaa tulee, säästötoimet seis?

Koronaan liittyvän uutisoinnin keskellä myös Vaasan taloustilanne herättää keskustelua. Olen ottanut asiaan kantaa useilla eri foorumeilla, ja viime viikolla siitä ovat kirjoittaneet myös Harri Moisio, sekä kansanedustajat Matias Mäkynen ja Kim Berg. Moisio pyörittelee lomautusasiaa, ja Mäkysen ja Bergin lähestymiskulma on valtion pelastuspaketti, jonka takia tulisi arvioida uudelleen kuntien säästötoimia.

Kuntapäättäjän näkökulmasta on tietysti hienoa, että valtionapuja saadaan. Apupaketti helpottaa myös Vaasan taloutta. Samanaikaisesti kunnille annetaan kuitenkin myös uusia lakisääteisiä tehtäviä.

Uusien tehtävien rahoitus on luvattu kompensoida täysimääräisesti, mutta niiden ansiosta menokehys kasvaa pysyvästi. Niin valtiolla kuin kunnillakin.

Pienellä kauhulla odotan, mitä veroja valtion taholta nostetaan, että rahat uusien tehtävien kattamiseksi saadaan kasaan.

Oman epävarmuutensa kuntien tilanteeseen tuo hallituspuolueissa juuri hyväksytty sote-uudistus. Pohjanmaan maakunnassa terveyspalveluiden järjestämiseen tarkoitettu raha tulee vähenemään. Uudistuksen kaikkia talousvaikutuksia kuntiin ei tiedä vielä kukaan.

Tarkentumatta on tietysti myös korona-kriisin vaikutus työpaikkojen määrään sekä työttömyyden nousuun. Vaikutusta sillä on varmasti, eikä välttämättä vähiten täällä vientirannikolla. Tulevaisuus on siis täynnä kysymysmerkkejä.

Kuntien nykyiset talousvaikeudet eivät johdu pelkästään korona-kriisistä, vaikka kriisi on ongelmia tietysti lisännyt. Koko kuntakentän alijäämä on kasvanut viime vuosina merkittävästi. Kuluva vuosi piti olla hieman edellisiä parempi, mutta tunnetuista syistä toisin kävi.

Koska Vaasan talouskurimus alkoi jo aiemmin, ja siitä johtuvat säästötoimet ovat olleet käynnissä jo muutaman vuoden, kuljemme tässä kehityksessä nyt onneksi vastavirtaan. Meillä jo vuosi 2019 oli ylijäämäinen, ja sama tullaan tekemään myös tänä vuonna.

Katettavana on kuitenkin edelleen edellisten vuosien kertynyttä alijäämää. Kertyneen alijäämän ongelma ei siirtämällä katoa mihinkään. Alijäämän kattaminen on kaupungin lakisääteinen velvollisuus, ja liian kauan jatkunut alijäämä puolestaan syy kriisikuntamenettelyyn. Tulevaisuus tulee olemaan siis haastava myös meillä, eikä henkseleiden paukutteluun juuri nyt ole mitään syytä. Varsinkin jos jalka painetaan säästöjen osalta jarrulle.

Vaasan kaupungin kuluvan vuoden tuorein talousseuranta saadaan lähipäivinä. Kaupunginjohtajan talousavioesitys vuodelle 2021 puolestaan julkaistaan marraskuussa. Lopullisesti ensi vuoden budjetista päättää kaupunginvaltuusto kokouksessaan joulukuussa. Jos kaupunginvaltuusto pysyy annetussa menokehyksessä, ensi vuoden rahoituspohja varmistuu, ja jos tämän vuoden tilinpäätös vielä yllättää positiivisesti, voidaan mahdollisesti arvioida kaupungin talouden tilaa. Ei aikaisemmin. Tässä vaiheessa on syytä edetä määrätietoisesti aiemmin tehtyjen suunnitelmien mukaisesti. Kaikki muu puhe lisää ainoastaan turhaa epätietoisuutta.

Vaasalaisten päättäjien vastuulle jää, laitetaanko kaupungin talous kuntoon nyt kun se on mahdollista, vai jatketaanko edelleen samaa nuorallatanssia löysässä hirressä roikkuen. Nimittäin vaikeista ajoista huolimatta myös kriisi menee aikanaan ohi. Sillä hetkellä on hyvä olla myös talous kunnossa.

Marko Heinonen (kok.)

kaupunginhallituksen vpj.

Vaasa

Kommentoi