Lukijoilta: Reiluihin palkankorotuksiin on varaa

STTK:n pääekonomistin Patrizio Lainan mukaan yrityksiä on tuettu 2010-luvulla 22 miljardilla eurolla. Lukuun sisältyy yhteisöveronalennus, joka heikentää julkista taloutta 1,2 miljardia euroa, sekä kelamaksun poisto, josta yksityiset työnantajat hyötyvät 0,7 miljardia euroa. Kiky-sopimuksen myötä sosiaalivakuutusmaksujen alennus hyödyttää yrityksiä tänä vuonna 1,7 miljardia euroa samoin 24 tunnin vuosityöajan lisäys, joka on tuonut hyötyä miljardi euroa.

Palkansaajien reaaliansiot eivät ole kasvaneet tällä vuosikymmenellä käytännössä ollenkaan. Kaiken lisäksi Suomen talous on kasvanut yli odotusten. Suomi erottuu kasvuluvuissa vahvasti edukseen muusta Euroopasta.

Kun muualla Euroopassa on tehty kolmen prosentin palkkaratkaisuja vuositasolla, Suomessa vaaditaan palkanalennuksia ja palkattomien lisätuntien säilymistä. Ruotsiin verrattuna olemme 2 prosentin takamatkalla pelkästään kiky-sopimuksen vaikutuksesta.

Tämä kehitys on huomioitava työehtosopimuskierroksella. Suomessa on varaa reiluihin palkankorotuksiin. Suomen kilpailukyvystä on lohkaistava siivu myös työntekijöiden palkkapussiin. Siitä hyötyy koko suomalainen yhteiskunta.

Kauko Niemi

Ammattiliitto Pron Pohjanmaan aluejohtokunta

Kommentoi