Lukijoilta: Reipakan Jaakko

Mielenkiintoinen Johanna Katajan juttu sunnuntain 5.4.2020 Ilkka-Pohjalaisessa Pyhävuoren Peikosta ja Reipakan Jaakosta. Tarina Peikosta on tietenkin satua, mutta Reipakan Jaakko (1855–1932) oli todellinen henkilö, joka eli Pyhävuorella erakkona kesäisin, joskus 1900-luvulla, ehkä ennenkin.

Olin jo täysin unohtanut tämän Reipakan Jaakon, mutta kirjoitus palautti Jaakon mieleeni. Jaakko oli ilmeisesti rähjäinen ja epäsiisti mies ja kaikki tämän kaltainen yhdistettiin häneen.

Muistan nuoruudestani äidin kehotukset mennä siistiytymään, kun näytin aivan Reipakan Jaakolta. Sanonta ”näytät aivan Reipakan Jaakolta” oli varmaan tuttua koko Järviseudulla ja laajemminkin.

Pyhävuori on Lappajärven kraaterijärven reunavallia ja kohoaa 148 metrin korkeuteen. Järven rantaan vuorelta on muutamia kilometrejä. Vuorelta on mahtavat näkymät Lappajärvelle, luontopolut peikkoluolineen tarjoavat ainutlaatuisen elämyksen.

Lappajärveä ja sen ympäristöä ollaan lehtitietojen mukaan hakemassa Unescon maailmaperitökohteeksi. Geopark-hanke on Marjatta Juutin mukaan jo lisännyt mielenkiintoa alueen historiaa kohtaan.

On hienoa, että Marjatta Juuti on perehtynyt Pyhävuoren historiaan ja kirjoittanut siitä kirjan Woi Wimpelis – Wompelis Pyhävuoren peikko.

Satukirja on osaksi faktaa ja osaksi fiktiota, kirjassa esiintyy Marjatta Juutin mukaan myös Reipakan Jaakko.

Jaakko Reipakan elämäntyylissä riittää kyllä ihmettelemistä, mikä saa tällaisen Amerikan kävijän erakoitumaan ja vetäytymään muusta yhteiskunnasta.

Käynnissä olevat hankkeet ja Marjatta Juutin kirjat lisäävät varmaan alueen vetovoimaisuutta. Hyvä Marjatta.

Jorma Lamminen

Lapua

Kommentoi