Lukijoilta: Rekisterikilvistä rahaa tienpitoon

Yksityisautoilijat ovat olleet jo vuonna 1958 tilapäiseksi säädetystä autoverosta lähtien lypsylehmiä, joilta vuosittain kerättävästä 8,3 miljardista eurosta vain alle miljardi ohjautuu tieverkoston perusparannukseen.

Suomi on pitkien välimatkojen maa, joten merkittävälle osalle keskustojen ulkopuolella asuvista auto on välttämätön arjen väline.

Jokaiselle suomalaiselle elintärkeä tavaraliikenne liikkuu rapistuvilla maanteillä, joiden heikko kunto uhkaa jo arjen logistiikkaa, oli kyse sitten maidon, ruoan, postin tai puutavaran kuljetuksesta.

Tieverkoston korjausvelka onkin paisunut jo 2,5 miljardiin euroon. Nyt olisi paikallaan ryhtyä keräämään meiltä autoilijoilta vapaaehtoista täsmärahaa, joka ohjattaisiin sellaisenaan tieverkoston perusparannukseen.

Esitän, että liikenneministeri Sanna Marin (sd.) ryhtyy ajamaan autojen rekisterikilpiä koskevaan sääntelyyn muutosta siten, että autoilija voisi jatkossa itse valita rekisteritunnuksensa, ilman nykyisin pakollista väliviivaa.

Näin tehdään esimerkiksi Ahvenanmaalla, Ruotsissa ja Norjassa.

Monet yritykset ja yksityishenkilöt olisivat varmasti välittömästi tilaamassa tällaisia erikoiskilpiä, joiden hintalappu voisi olla esimerkiksi 1 000 euroa kappaleelta.

Tietojärjestelmistä hanke ei voi jäädä kiinni, sillä Suomi ylistää olevansa tietotekniikan mallimaa, ja lukuisissa muissa maissa muutos on jo tehty ilman merkittäviä ongelmia.

Olennaisinta olisi, että näin kerätyt rahat korvamerkittäisiin nimenomaan teiden perusparannukseen.

Jocka Träskbäck

yrittäjä, Lempäälä

Kommentoi